“Het zal echt verschrikkelijk worden”: Gas- en elektriciteitsrekeningen kunnen volgend jaar stijgen tot 4,5 procent van het besteedbaar inkomen

In heel Europa zouden de rekeningen voor nutsvoorzieningen tot 2024 met meer dan 3 procent van het bruto binnenlands product (bbp) kunnen toenemen. Dat schreven analisten van Citigroup in een nota.

Waarom is dit belangrijk?

Energiefacturen op ons continent stijgen al sinds het najaar van 2021, toen het tekort aan aardgas tot hogere gas- en elektriciteitsprijzen leidde. De Russische invasie van Oekraïne en de daaropvolgende, aan de consument doorberekende hausse van de grondstofprijzen, heeft het inkomen van veel gezinnen nog verder onder druk gezet.

Het vooruitzicht dat in naam van de op twee na grootste Amerikaanse bank werd neergepend, is maandag door het persagentschap Bloomberg opgepikt. De Citi-analisten kwamen tot de volgende ramingen:

  • De gas- en elektriciteitsrekeningen in Europa zouden in 2023 kunnen oplopen tot 4,5 procent van het besteedbaar inkomen van de huishoudens (tegen 3,5 procent in 2021).
  • De rekeningen voor nutsvoorzieningen zouden verder kunnen stijgen tot 4,8 procent van het besteedbaar inkomen in 2024. 

Oost-E

Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Word abonnee en krijg onmiddellijk onbeperkte toegang tot alle artikels. Nu vanaf € 1,99/maand.

Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20