Het Witte Huis wil dat de Verenigde Staten tegen 2050 bijna de helft van hun elektriciteit uit zonne-energie halen

Het Witte Huis heeft woensdag een plan uit de doeken gedaan om tegen 2050 bijna de helft van alle elektriciteit in het land uit zonne-energie te halen. Volgens dat plan moet het aandeel zonne-energie in de elektriciteitsvoorziening stijgen van 3 procent in 2020 tot 40 procent tegen 2035. Tegen 2050 moet 45 procent van de elektricteit afkomstig zijn van zonne-energie.

Waarom is dit belangrijk?

Verschillende landen werden afgelopen zomer getroffen door zeer extreme weersomstandigheden, gaande van de bosbranden in Turkij en Californië tot het waternood in eigen land. Volgens het VN-klimaatrapport is het zo goed als zeker dat de aarde tegen het einde van deze eeuw met 1,5 graden zal opwarmen. Experts spreken van een laatste waarschuwing. Groene energie, afkomstig van onder meer zonne-energie, kan ons een hele weg op eind helpen.

Om die overschakeling naar zonne-energie te bewerkstelligen, zullen zware uitgaven in alle sectoren nodig zijn. Het aantal zonne-installaties in de VS bereikte in 2020 een recordhoogte, maar de jaarlijkse toename van de zonnecapaciteit zal tot 2025 moeten verdubbelen, alvorens tussen 2025 en 2030 elk jaar te verviervoudigen ten opzichte van het niveau van 2020. Dalende kosten en ondersteunende beleidsmaatregelen, waaronder fiscale stimulansen, hebben de solide groei van zonne-energie in het afgelopen decennium een impuls gegeven.

Koolstofvrij tegen 2050

Volgens het rapport, dat is uitgebracht door het U.S. Department of Energy Solar Energy Technologies Office en het National Renewable Energy Laboratory, moet de zonnecapaciteit in 2050 1.600 gigawatt bedragen. Dit is meer dan het totale elektriciteitsverbruik van Amerikaanse residentiële en commerciële gebouwen vandaag.

De studie naar zonne-energie is gebaseerd op het ruimere plan van de regering-Biden om tegen 2035 een uitstootvrij net te hebben, waarbij het bredere energiesysteem tegen 2050 koolstofvrij moet zijn. Andere koolstofvrije energiebronnen, zoals wind, zouden garant staan voor de energie-opwekking als er bijvoorbeeld onvoldoende zonne-energie wordt gegenereerd.

Zonne-energie voor alle Amerikaanse huizen

“De studie belicht het feit dat zonne-energie, onze goedkoopste en snelst groeiende bron van schone energie, tegen 2035 genoeg elektriciteit zou kunnen produceren om alle huizen in de VS van stroom te voorzien”, liet Jennifer Granholm, de Amerikaanse minister van Energie, woensdag weten in een verklaring.

Het groene plan van de Amerikaanse regering komt er net op een moment dat de Verenigde Staten met extreem noodweer kampen. Zo bracht de Amerikaanse president Joe Biden dinsdag nog een bezoek aan gebieden in New York en New Jersey die getroffen waren door de orkaan Ida.

“Dit is code rood”, zei Biden tijdens zijn bezoek. “Klimaatverandering vormt een existentiële bedreiging voor ons leven, voor onze economie. En de dreiging is er, het zal er niet beter op worden.” Volgens schattingen van het begrotingsbureau van het Witte Huis kan de schade aangericht door Ida de Amerikaanse regering zo’n 10 miljard dollar kosten.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20