Het wiskundige raadsel dat aantoont dat MAGA-supporters altijd voor Trump zullen stemmen, met dramatische gevolgen voor de wereld

Het blijft fascinerend om vast te stellen dat Trump-supporters op hem blijven stemmen, ondanks alles wat hij heeft uitgespookt. De reden daarvoor werd door gedragspsychologen nu zwart op wit aangetoond in een fascinerend experiment. Wie zichzelf nog illusies maakt om op basis van feiten de Trumpianen te overtuigen van het tegendeel, zal bedrogen uitkomen. De dramatische gevolgen zullen zich echter niet alleen tot de VS beperken maar in alle democratieën wereldwijd.

Trump wist het al

Donald Trump heeft het zelf op een hele plastische wijze omschreven: “Ik kan iemand hier neerschieten en zou geen enkele stem verliezen”. Je kan veel van de man zeggen, maar dikwijls vertelt hij de brutale waarheid. Deze quote klopt. Hij zou effectief bij zijn trouwe supporters geen stemmen verliezen.

Weet u het antwoord?

Het bewijs voor deze claim zit verborgen in een studie die de gedragspsychologen Andrew Meyer and Shane Frederick publiceerden in het vaktijdschrift ‘Cognition’. Alles begint bij een simpele vraag waar u zelf ook het antwoord kan op zoeken.

“Als een baseballknuppel en een baseball samen 11 euro kosten., en je weet dat het verschil in prijs tussen die twee 10 is, hoeveel kosten dan de knuppel en de baseball?

Het meest evidente foute antwoord, waar het grootste deel van de bevolking mee afkomt, is 10 euro en 1 euro. Dit is omdat we 2 helften hebben in ons brein, een deel dat intuïtief reageert, impulsief en het andere deel dat puur logisch te werk gaat. Als u even afstand neemt en logisch nadenkt, kom je tot een andere oplossing (zie onderaan*). Het is hier een kwestie van de juiste kant van je brein te gebruiken.

De oplossing is een samenzwering

Maar daarmee stopte het onderzoek niet. Als je de juiste oplossing zegt, dan zullen de meeste mensen zich voor hun kop slaan en beseffen dat ze impulsief hebben gereageerd en niet rationeel hebben nagedacht over deze vraag.

De onderzoekers gingen echter verder. Aan zij die niet het juiste antwoord gaven, suggereerden de onderzoekers het juiste antwoord, als mogelijke oplossing zonder duidelijk te stellen dat dit definitief zo was. Dan nog bleven 20% het foute antwoord geven. Ze gingen nog één stap verder. Aan die 20% gaven zij aan dat ze 10 op 10 zouden krijgen als ze de oplossing  zouden geven die de onderzoekers zwart op wit aantoonden. Dan nog bleven diezelfde 20% het foute antwoord geven. Zij vertikten het om de rationele kant van hun brein te gebruiken.

De verantwoording die zij gaven?

Deze 20% gingen ervan uit dat dit een complot was. Dit hele onderzoek was een samenzwering tegen hen. De oplossing die de onderzoekers aangaven, kon niet juist zijn, zelfs als dit zwart op wit werd bewezen. 

Grote geopolitieke gevolgen

Het moet dan ook niet verbazen dat ‘fake news’ vandaag een vruchtbare voedingsbodem heeft bij een groot deel van de bevolking. We dienen ervan af nu vanuit te gaan dat een relatief groot deel van de bevolking niet meer echt deelneemt aan het democratisch proces. Zij gaan uit van een samenzwering tegen hen en zullen dan ook zo stemmen. Je kan je dan ook afvragen of dit jaar, waarin meer dan 4 miljard mensen zullen stemmen en het populisme hoogtij viert, we wel de meest competente leiders in de wereld zullen krijgen.


De auteur Xavier Verellen is auteur en ondernemer (www.qelviq.com)

*De juiste oplossing is 10,5 euro en 0,5 euro, iets wat de ingenieurs onder ons onmiddellijk antwoorden

Meer