De arbeidskansen blijven voor een kwart van de beroepsbevolking in het VK onder het niveau van voor de pandemie. Dat zegt het Institute for Fiscal Studies in een verslag dat meer speling op de arbeidsmarkt suggereert dan uit officiële ramingen blijkt.
De stijging van het aantal vacatures tot een recordniveau is volledig toe te schrijven aan laagbetaalde beroepen. Daar ligt het aantal vacatures nu 20 procent hoger dan vóór de pandemie. De vraag naar vrachtwagenchauffeurs en magazijnmedewerkers is bijzonder groot.
De bevindingen wijzen erop dat de arbeidsmarkt meer capaciteit heeft dan de werkloosheidscijfers suggereren. De Bank of England onderzoekt de trends op de arbeidsmarkt om te beoordelen hoe lang de inflatie boven haar streefcijfer van 2 procent zal blijven en of zij de stimuleringsmaatregelen moet afbouwen.
“Als een deel van de nog steeds ontslagen werknemers zich bij de groep werklozen voegt wanneer het hulpprogramma afloopt, zal de concurrentie nog heviger worden”, schrijven economen van IFS. “Het handjevol beroepen met een groot tekort aan arbeidskrachten is weliswaar reëel en veroorzaakt problemen voor het aanbod van bepaalde goederen.”
8 miljoen vacatures
Het is een ander verhaal voor beter betaalde beroepen. Daar zijn vacatures te vinden voor meer dan 8 miljoen werknemers. Dat niveau ligt nog steeds minstens 10 procent onder het niveau van voor de pandemie. De concurrentie voor banen is ook groter. Volgens het IFS jagen werklozen in de meeste gevallen zowat elke baan na.
De werkloosheid daalde tot 4,7 procent in het kwartaal tot juli, het laagste cijfer in bijna een jaar. Het hulpprogramma van de overheid, dat 80 procent van het loon uitbetaalt aan degenen van wie de werkplek is gesloten, heeft grotendeels voorkomen dat de werkloosheid is toegenomen.
Uit de analyse, die gebruik maakt van vacaturegegevens van Adzuna, blijkt dat het aantal vacatures in verkoop en marketing, financiën, rechten en onderwijs in verhouding tot 2019, het kleinst was. (ddw)