Het snelste internet ter wereld ligt in… Liechtenstein

Liechtenstein heeft een gemiddelde breedbandsnelheid van 228,98 megabit per seconde. Geen enkele andere natie in de wereld kan een hoger gemiddelde melden. Dat blijkt uit een rapport van Cable.co.uk en M-Lab, gebaseerd op een analyse van meer dan 557 miljoen tests met downloadsnelheden in 221 landen.

De onderzoekers stelden vast dat hun Worldwide Broadband Speed League door West-Europa wordt gedomineerd. De regio is goed voor acht van de tien hoogste snelheden. Alleen Hongkong (achtste) en Hongarije (tiende) kunnen die West-Europese dominantie van de top tien doorbreken.

Om binnen de top tien te eindigen was een gemiddelde downloadsnelheid van 99,74 megabit per seconde nodig. Met een gemiddelde van 81,19 megabit per seconde is West-Europa ook als geheel de regio met de hoogste breedbandsnelheid van de wereld.

In Noord-Afrika, waar de laagste gemiddelde snelheid wordt opgetekend, valt dat cijfer terug tot 3,80 megabit per seconde. De onderzoekers stelden verder vast dat in 109 landen de gemiddelde snelheid onder de grens van 10 megabit per seconde blijft.

Zuid-Soedan

Liechtenstein wordt in de rangschikking gevolgd door Jersey (218,37 mbps), Andorra (213,41 mbps), Gibraltar (183,09 mbps) en Luxemburg (118,05 mbps). Niet toevallig allen microstaatjes, waar het uiteraard eenvoudiger is om een hoogwaardige internetinfrastructuur te installeren. De top tien bestaat verder uit IJsland, Zwitserland, Hongkong, Monaco en Hongarije. België volgt met 66,49 mbps op een vierentwintigste plaats.

Helemaal achteraan staat Zuid-Soedan met een gemiddelde snelheid van 0,58 megabit per seconde. Met een dergelijke capaciteit zou het in dat land bijna twintig uur duren om een film van 5 gigabyte te downloaden. In Liechtenstein zou diezelfde operatie minder dan drie minuten in beslag nemen. In België zou een gelijkaardige activiteit ruim tien minuten duren.

Zuid-Soedan wordt in de rangschikking voorafgaan door Timor-Leste, Syrië, Equatoriaal Guinea, Turkmenistan en Jemen. In geen enkel van die landen kan een gemiddelde snelheid van meer dan 1 megabit per seconde worden opgetekend.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20