Het ontbijt is dan toch niet de belangrijkste maaltijd van de dag

Het ontbijt wordt vaak omschreven als de belangrijkste maaltijd van de dag, maar die impact wordt gevoelig overdreven. Dat is de boodschap van een studie van wetenschappers aan de University of Alabama, op basis van de afslankingspogingen van driehonderd Amerikaanse consumenten, waarvan een gedeelte het ontbijt als een vast onderdeel van de dagelijkse routine beschouwde en een tweede groep de ochtendmaaltijd helemaal had geschrapt.

Niemand verlies gewicht

Bij een controle vier maanden na de start van het programma, diende echter te worden vastgesteld dat niemand gewicht was kwijtgeraakt en bleek zeker dat het ontbijt geen enkele invloed had op de uitkomst. De resultaten werden bevestigd door onderzoek van wetenschappers aan de University of Bath.

“Vaak wordt opgemerkt dat het ontbijt niet mag worden overgeslagen,” zeggen de Amerikaanse onderzoekers. “In werkelijkheid blijkt de impact van het ontbijt fel overdreven te worden. Een aantal voedingsspecialisten voert aan dat het overslaan van het ontbijt een groter risico op obesitas zou opleveren, maar dan kon door de studie zeker niet worden bevestigd.”

Bovendien wees de studie van de University of Bath aan dat het ontbijt ook geen effect had op het cholesterolniveau of de suikerspiegel in het bloed. Alleen bleek dat het nuttigen van een ontbijt een lichte positieve impact had op de activiteit tijdens de voormiddag. Daarbij werden 500 calorieën verbrand, maar door het ontbijt waren ook evenveel calorieën opgeslagen.

“In tegenstelling tot de algemene veronderstelling leidt het schrappen van het ontbijt bovendien ook niet tot omvangrijker maaltijden tijdens de rest van de dag,” voeren de wetenschappers aan. Onderzoeker Emily Dhurandhar, professor gezondheidsgedrag aan de University of Alabama, geeft toe dat mogelijk andere factoren een impact zouden kunnen hebben.

Reageert iedereen wel op dezelfde manier?

Onder meer zou volgens haar onderzocht moeten worden of dikkere en magere lichamen op dezelfde manier op het ontbijt reageren. Ook zou de timing en de samenstelling van het ontbijt volgens professor Dhurandhar mogelijk een invloed kunnen hebben.

“Het is moeilijk te achterhalen waar het koppige geloof in het belang van het ontbijt zijn oorzaak vindt,” wordt in het magazine Slate opgemerkt. “Dat heeft mogelijk te maken met de overvloed aan research die rond het onderwerp is gebeurd. Men zou zelfs de activiteit van een ontbijtlobby niet helemaal kunnen uitsluiten.”

Ook voedingsdeskundige David Katz, directeur van het Prevention Research Center aan de Yale University, merkt op dat de wereld opgedeeld is in volgelingen en tegenstanders van het ontbijt, zonder evenwel dat voor één van beide overtuigingen een doorslaggevend bewijs kan worden aangebracht. (mah)

Meer