Het nieuwe reizen: Emirates neemt bloedtest af vooraleer passagiers aan boord kunnen

Luchtvaartmaatschappij Emirates heeft woensdag bloedtesten afgenomen van passagiers die vanuit Dubai naar Tunesië reisden. Dat heeft de maatschappij zelf bekendgemaakt.

In een voorproefje van hoe reizen er straks kan gaan uitzien heeft Emirates passagiers aan een bloedtest onderworpen vooraleer ze aan boord van het vliegtuig gingen. Dat gebeurde in samenwerking met het lokale gezondheidsministerie Dubai Health Authority (DHA). Resultaten waren na 10 minuten beschikbaar.

De bloedtesten zijn volgens Emirates een aanvulling op andere voorzorgsmaatregelen die de luchtvaartmaatschappij heeft genomen, zoals het verplichten van passagiers om een masker te dragen en het respecteren van ‘social distancing’ bij het inchecken en aan boord gaan.

Emirates

De luchtvaartmaatschappij hoopt deze praktijk uit te breiden, zegt Adel Al Redha, Chief Operating Officer van Emirates, op de website van het bedrijf. ‘We hebben plannen om de testfaciliteiten in de toekomst ook uit te breiden naar andere vluchten. Op die manier kunnen reizigers bij aankomst in een ander land een certificaat voorleggen dat ze op het coronavirus zijn getest.’

Ook aan boord van het vliegtuig zelf gelden nu andere normen. Zo worden geen magazines en kranten meer uitgedeeld. Verpakkingen van etenswaren en drank worden aangepast om elk contact tot een absoluut minimum te beperken. Passagiers mogen enkel nog een handtas, laptop en/of een aktetas aan boord brengen. Alle andere bagage moet in het ruim.

Bloedtesten zijn niet bedoeld om actieve coronavirusinfecties te diagnosticeren, maar controleren reizigers op antilichamen. De test laat dus zien of je lichaam besmet is geraakt met het virus en daar afweer tegen heeft opgebouwd.

Verplichte inenting?

Overheden denken er over na om passagiers in de toekomst verplicht te laten inenten tegen covid-19. Op voorwaarde uiteraard dat eerst zo’n vaccin gevonden wordt. In de VS zou de regering zoiets kunnen afdwingen. Na 11 september 2001 werd in de Grondwet ingeschreven dat de federale regering verantwoordelijk is voor het reguleren van ‘de kanalen die handel tussen verschillende staten mogelijk maken’. Daaronder valt ook de luchtvaart.

Alleen al in de VS nemen dagelijks 2,5 miljoen een vliegtuig, waar ze urenlang in elkaars gezelschap vertoeven, dezelfde lucht in- en uitademen en dezelfde toiletten gebruiken. Dat deze nauwe contacten ziektes verspreiden staat buiten kijf. Een passagier die besmet was met het SARS-virus besmette op dezelfde vlucht 16 andere passagiers.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20