Wetenschappers hebben meer bewijs verzameld om te verklaren waarom er in 2022 miljarden krabben verdwenen uit de Beringzee bij Alaska. De alarmerende gebeurtenis was niet te wijten aan overbevissing, maar eerder aan het schokkend warme water dat de stofwisseling van de krabben versnelde en ze uithongerde.
Uit een recent onderzoek van de National Oceanic and Atmospheric Administration blijkt dat delen van de Beringzee aan het veranderen zijn in minder Arctische omgevingen. Het onderzoek suggereert dat warmere, ijsvrije omstandigheden in het zuidoosten van de Beringzee nu ongeveer 200 keer waarschijnlijker zijn dan voordat de mens begon met het verbranden van fossiele brandstoffen.
Terwijl de regio deze enorme transformatie ondergaat, hebben wetenschappers een nieuwe verandering in het ecosysteem gerapporteerd. Het onderzoek laat zien hoeveel het ecosysteem van de Beringzee al veranderd is in het leven van één visser die op sneeuwkrab vist. Michael Litzow, hoofdauteur en directeur van Alaska’s Kodiak lab voor NOAA Fisheries, benadrukte dat we nog vele warme jaren moeten verwachten.
De gevolgen van klimaatverandering
Sneeuwkrabben, een koudwater Arctische soort, gedijen goed in gebieden met watertemperaturen onder de 2 graden Celsius. Ze kunnen echter fysiek functioneren in wateren tot 12 graden Celsius. Een mariene hittegolf in 2018 en 2019 was bijzonder dodelijk voor de krabben. Het warmere water zorgde ervoor dat hun stofwisseling toenam. Er was echter niet genoeg voedsel om het tempo bij te houden, waardoor miljarden krabben stierven van de honger, wat nefast was voor de visindustrie van Alaska.
De achteruitgang van de sneeuwkrab in Alaska duidt op een bredere verandering van het ecosysteem in het noordpoolgebied, nu de oceanen opwarmen en het zee-ijs verdwijnt. De oceaan rond Alaska wordt onherbergzaam voor verschillende zeedieren, waaronder de rode koningskrab en zeeleeuwen. Een warmere Beringzee trekt ook nieuwe soorten aan, die een bedreiging vormen voor de soorten die al lang in de verraderlijke, koude wateren leven.
De gevolgen van klimaatverandering zijn verstrekkend. Normaal gesproken is er een temperatuurbarrière in de oceaan die voorkomt dat soorten als Pacifische kabeljauw de extreem koude habitat van de krabben bereiken. Maar tijdens de hittegolf van 2018-2019 kon de Pacifische kabeljauw deze warmer dan normale wateren binnendringen en een deel van de overgebleven sneeuwkrabpopulatie opeten.
Omdat ecosystemen blijven verschuiven, werken visserijmanagers aan de integratie van nieuwe technologieën zoals drones en kunstmatige intelligentie om veranderingen in het milieu te detecteren en erop te reageren. Het noordpoolgebied is vier keer sneller opgewarmd dan de rest van de planeet. Michael Litzow noemde deze transformatie een indicatie van wat er te verwachten valt. Hij benadrukte dat we allemaal de gevolgen van klimaatverandering moeten erkennen, omdat mensen daarvan afhankelijk zijn voor hun levensonderhoud.
De belangrijkste punten
• De Beringzee ondergaat een enorme transformatie door warmere temperaturen en minder zee-ijs.
• De afname van sneeuwkrabben in Alaska duidt op een bredere verandering van het ecosysteem in het Noordpoolgebied als gevolg van de opwarming van de oceanen en het verdwijnen van zee-ijs.
• Klimaatverandering heeft invloed op zeedieren in de regio, waaronder rode koningskrab en zeeleeuwen.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!