Het land dat de meeste toeristen ter wereld ontvangt gaat eindelijk iets doen aan de onbeschoftheid van zijn inwoners

De Franse regering heeft initiatieven aangekondigd om de service voor buitenlandse toeristen te verbeteren. Het toerisme is voor de Franse economie een cruciale sector, maar wereldwijd wordt geklaagd over de ruwe behandeling waarmee vele bezoekers op Franse toeristische locaties worden geconfronteerd.

Jean-François Rial, topman van de toeristische organisatie Voyageurs du Monde, geeft toe dat het gebrek aan service één van de cruciale verbeterpunten is die de sector als een prioriteit naar voor dient te schuiven. Dat kan echter niet met wettelijke voorschriften worden geregeld, zodat de sector door de overheid wordt opgeroepen om te investeren in service-kwaliteit.

“Frankrijk is wereldwijd berucht voor het onbeleefde gedrag van de obers in de Parijse cafés en voor de onophoudelijke stakingen bij de openbare diensten,” merkt Hugh Carnegy, correspondent van de Britse zakenkrant Financial Times, op. “Vele toeristen vertonen een duidelijk Paris-syndrome, verbijsterd door het brutale gedrag waarmee ze in Frankrijk worden ontvangen.”

“Vooral Japanse bezoekers zijn door de aanpak van de Franse gastheren totaal uit hun lood geslagen. Waarnemers benadrukken dat Frankrijk zijn grote toeristische succes als een normaal gegeven bestempelt en vele medewerkers in de sector vinden een vriendelijke service dan ook niet belangrijk.”

Frankrijk ontving twee jaar geleden ongeveer 83 miljoen buitenlandse toeristen. Daarmee is het land de belangrijkste toeristische bestemming van de wereld. De toeristische sector vertegenwoordigt meer dan 7 procent van het Franse nationaal inkomen en biedt werk aan ongeveer twee miljoen mensen. Het toerisme draagt jaarlijks 12 miljard euro bij tot de Franse economie.

“Wereldwijd vertegenwoordigt het toerisme echter 12 procent van van de economische productie,” geeft Hugh Carnegy aan. “Frankrijk ontvangt minder inkomsten uit het buitenlandse toerisme dan buurland Spanje, dat jaarlijks nochtans 20 miljoen minder bezoekers aantrekt.”

Het Franse toerisme heeft de ambitie om jaarlijks minstens 100 miljoen buitenlandse toeristen te kunnen ontvangen. Fleur Pellerin, Frans minister van buitenlandse handel en toerisme, zegt het land 500.000 nieuwe banen zou kunnen creëren indien men er tegen het einde van het volgende decennium in zou slagen om 5 procent van de wereldwijde groei met één miljard toeristen zou kunnen aantrekken.

In het plan wordt onder meer gewag gemaakt van een upgrade van de hotelsector, een versoepeling van de visum-procedures en de realisatie van snelle treinverbinding tussen de belangrijkste luchthaven en het centrum van Parijs.

Tevens wordt getracht om het probleem van de straatcriminaliteit, die vooral de snelgroeiende groep Chinese bezoekers treft, te bestrijden. Daarnaast wil men aan de bezoeker ook betere internet-diensten aanbieden. “Een belangrijk onderdeel van het plan is echter een verbetering, onder meer in de restaurants, van de service,” zegt Hugh Carnegy nog.

“Minister Pellerin geeft toe dat Frankrijk in de internationale toeristische evaluaties bijzonder slechte scores haalt. Dat geldt niet alleen voor de dienstverlening, maar ook op het gebied van voeding, wat bijzonder problematisch is voor een land dat zich profileert met de grote faam van zijn haute cuisine.”

Fleur Pellerin geeft echter toe dat de kwaliteit van de dienstverlening niet per wet of decreet kan worden gegarandeerd. “Er moet dan ook intensief worden geïnvesteerd in trainingen en in het zelfbeeld van de mensen die met toeristen werken,” aldus de Franse minister. (mah)

Meer