Markten:
Markten inladen...

VRIJDAG 05 JUN

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Het heelal als wingewest: Rusland klaagt ‘privatisering van de ruimte’ door VS aan

Logo Business AM
Space

08/04/2020 | Willem De Maeseneer | 3 min leestijd

Artistiek concept van Asteroïde-mijnbouw. -Bron: NASA

Roscosmos, de Russische ruimtevaartorganisatie, beschuldigt Donald Trump ervan dat hij ‘zich de ruimte toe-eigent’. De Amerikaanse ‘commander-in-chief’ tekende maandag een presidentieel decreet dat het mogelijk maakt voor Amerikaanse bedrijven om andere planeten te exploiteren, bijvoorbeeld door mijnbouw. 

Volgens de Russen geeft Donald Trump zichzelf een vergunning om andere planeten over te nemen. In het decreet staat te lezen dat ‘Amerikanen het recht moeten hebben op commerciële exploratie, en de winning en het gebruik van grondstoffen uit de ruimte. De kosmische ruimte is een juridisch en fysiek uniek domein van menselijke activiteit en de Verenigde Staten zien het niet als global commons.’

Kosmos is niet van iedereen

Dat laatste is een term die gebruikt om supranationale middelen en domeinen te beschrijven die geen exclusief wingewest mogen zijn van één bepaalde natie. Het internationaal recht erkent vier zo’n global commons: De internationale wateren, de atmosfeer, Antarctica, en de kosmische ruimte (het deel van het heelal op meer dan 100 km van de aarde). 

Trump heeft met dit decreet dus eenzijdig beslist dat de ruimte geen gemeenschappelijk terrein meer is. Roscosmos reageerde daarop in een persbericht. De Russische organisatie stelt dat Trumps zet tegenstrijdig is met het idee dat de ruimte aan de hele mensheid toebehoort.

Commerciële mijnbouw in de ruimte

‘Pogingen om de ruimte te onteigenen en plannen om gebieden op andere planeten te bemachtigen, is nefast voor een vruchtbare kosmische samenwerking’, zo luidt de verklaring. 

De woordvoerder van het Kremlin voegde daar nog aan toe dat ‘elke poging om het heelal op een of andere manier te privatiseren is onaanvaardbaar.’

Volgens Trump moet ruimte-exploratie alleszins gepaard gaan met commerciële exploitatie. ‘Voor verkenning en wetenschappelijke onderzoek van de maan, Mars en andere hemellichamen is samenwerking met commerciële partners vereist om grondstoffen, waaronder water en bepaalde mineralen, in de ruimte te bemachtigen en te gebruiken’, staat te lezen in zijn presidentieel decreet. 

Source: BusinessAM


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Logo Business AM

Business AM | Stocks