Het einde van de drugskoerier? Mexicaanse kartels leggen pijpleidingen aan om hun drugs naar de VS te verschepen

Mexicaanse drugskartels zoeken onophoudelijk naar nieuwe kanalen om hun voorraden op een veilige manier naar de Verenigde Staten te exporteren. Net zoals de officiële economische sectoren, zoeken de kartels daarbij naar innovatie en het gebruik van moderne technologieën. Dat zegt de Amerikaanse journalist en auteur Jason Kersten. De nieuwe trend is volgens de journalist het boren van pijpleidingen om de smokkelwaar tot op Amerikaanse bodem te brengen. Deze nieuwe technologie zou volgens Kersten uiteindelijk het einde kunnen betekenen van de traditionele drugskoeriers, wiens activiteiten immers bijzonder risicovol zijn en vaak tot een ontmaskering leiden.

“De Amerikaanse grens betekent een gigantische uitdaging voor de Mexicaanse drugskartels,” zegt Jason Kersten. “Om controles en het risico op ontmaskering te vermijden, proberen drugscriminelen al decennia met inventieve oplossingen hun exportprobleem aan te pakken. Daarbij werd in het verleden onder meer gebruik gemaakt van catapulten om drugs over de hekkens tussen Mexico en de Verenigde Staten te krijgen en werden vaak gesofisticeerde tunnels gegraven om een doorgang onder de grens tussen beide landen te creëren, maar ook werd beroep gedaan op strand-buggies en zelfs onderzeeërs. Sinds enkele jaren worden echter ook pogingen ondernomen om echte drugspijpleidingen naar de Verenigde Staten aan te leggen.”

“De pijpleidingen vormen een volgende grote evolutie in de smokkel-technologie van de Mexicaanse drugskartels,” stipt Jason Kersten aan. “Het internationale Sinaloa Cartel zou zes jaar geleden als eerste van een narco-pijpleiding gebruik hebben gemaakt. Daarbij wordt teruggegrepen naar de technologieën die ook voor de aanleg van grote oliepijpleidingen en nutsvoorzieningen worden toegepast. De drugskartels kunnen zich met hun gigantische inkomsten ook gemakkelijk de investeringen in de technologie veroorloven. Eens men beschikt over het noodzakelijke materiaal, is het verbazend gemakkelijk om de pijpleidingen te graven en te voeden.”

Alleen al in de regio Calexico werden volgens Kersten door de autoriteiten de voorbije vijf jaar zeven narco-pijpleidingen ontdekt. “De kartels zullen daaruit echter hun lessen trekken en hun technieken verder perfectioneren,” merkt de journalist op. “De autoriteiten zullen pijpleidingen blijven ontdekken, maar dat maakt de kartels weinig uit. De leidingen hoeven immers slechts een korte tijd actief te zijn om voldoende voorraden te kunnen verplaatsen en de gedane investeringen te compenseren. Bovendien ontloopt men met de tunnels het risico dat drugrunners bij de grenscontroles worden ontmaskerd en het criminele netwerk belangrijke schade zouden kunnen toebrengen.”

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.