Controleer op vijf seconden of uw e-mailadres veilig is

Is uw e-mailadres betrokken in een datalek en is het nog veilig? Alle datalekken kan u niet in het oog houden, toch kan u ze makkelijk controleren. Dat kan al in enkele seconden.

Steeds vaker in het nieuws: een datalek. Internetpiraten krijgen uw paswoorden te pakken en verkopen die dan door aan organisaties met minder goede bedoelingen. Vaak zijn de gevolgen van zo’n datalek pas enkele maanden of jaren na het lek duidelijk. Organisaties zijn er ook niet happig op om toe te geven dat er een lek is geweest. Kortom: u controleert best regelmatig of een update van uw paswoorden noodzakelijk is. 

Veiligheid

Gelukkig is daar een eenvoudige methode voor. Gespecialiseerde website Have I Been Pwned? houdt al het nieuws over datalekken bij en duwt alle informatie in een makkelijk te raadplegen database. U voegt eenvoudigweg de e-mailadressen (bijvoorbeeld van uw werk) even in en zij laten u weten of die betrokken zijn in een datalek

Als dat zo is, moet u uiteraard zo snel mogelijk uw paswoord veranderen. Het is ook een goed moment om uw virusscanner nog eens te laten lopen. Daarnaast verandert u ook de paswoorden van alle accounts met hetzelfde paswoord. 

Paswoord controleren

Zo’n 50% van de e-mailadressen heeft een paswoord dat ook voor andere accounts dient: dat is niet verstandig. Voor elke account een nieuw paswoord verzinnen en onthouden, dat is echter onbegonnen werk. Een paswoordmanager kan daarom een goed idee zijn, dan moet u opnieuw maar één paswoord onthouden. De computer doet de rest. 

Als u toch zelf paswoorden gaat verzinnen, zijn die best minstens 12 tekens lang. Een zin gebruiken, maakt dat eenvoudiger. Of u kan natuurlijk terugkeren naar de oudere methode: pen en papier.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20