Onenigheid binnen Vivaldi: moet België zich aansluiten bij de militaire coalitie om schepen in de Rode Zee te beschermen of niet? PS en MR staan tegenover elkaar.
- “Wij staan op het punt om ons bij een militaire coalitie aan te sluiten om schepen te beschermen, containers, terwijl we niet in staat zijn om mensen te beschermen, zodat ze niet sterven? Wel boten beschermen, en geen mensen? Hoe kunnen we dat verantwoorden? Het is echt enkel de MR die daarvoor kan pleiten”.
- Op BX1 vanmorgen haalde Malik Ben Achour (PS) snoeihard uit naar de coalitiepartners van MR, en met name minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR).
- Alles draait daarbij nu rond de militaire operatie die de VS en het VK begonnen zijn in Jemen. Die hebben een internationale coalitie gebouwd, om de scheepvaart in de Rode Zee te beschermen tegen aanvallen door de Houthi’s. Onder meer Australië en Bahrein, maar ook Nederland, leveren militair personeel. België zou overwegen ook deel te nemen, volgens Lahbib: verschillende Belgische bedrijven, waaronder Volvo in Gent, zijn al getroffen door de hinder in de internationale zeevaart.
- Maar de PS ziet dat niet zitten: “Enkel Nederland heeft zich aangesloten, als Europees land. Spanje heeft geweigerd”. “De reden waarom die Houthi’s schepen aanvallen, is Gaza. Zou het niet beter zijn om de reden waarom ze aanvallen weg te nemen, dan hen militair te willen treffen?”, zo haalde Ben Achour uit. In werkelijkheid steunen ook Denemarken en Duitsland die militaire alliantie tegen de Houthi’s, op papier althans.
- Het is wel het zoveelste spanningspunt binnen Vivaldi, rond het conflict in Gaza. Vanuit China haalde Lahib dit weekend immers ook uit naar collega-minister Caroline Gennez (Vooruit), die “uit haar rol was gevallen”, volgens Lahbib, door zich zo te mengen in het conflict in Gaza, en daarbij Duitsland keihard aan te pakken. “Gaan die twee keer aan de verkeerde kant van de geschiedenis staan?”, had Gennez daarover gezegd, tot ergernis van de Duitse regering.
- Excuses volgen er niet, maar Vooruit paste dit weekend wel hun standpunt over de Zuid-Afrikaanse aanklacht wegens vermeende genocide tegen Israël bij het Internationaal Gerechtshof aan. Eerst wilden de socialisten die klacht van Zuid-Afrika gaan vervoegen, net als de groenen.
- Nu pleit Vooruit-Kamerlid Joris Vandenbroucke ervoor om een andere procedure bij het Internationaal Gerechtshof te bekijken, los van Zuid-Afrika: een procedure die focust op de humanitaire situatie en die ook zou kunnen leiden tot een staakt-het-vuren, “een interventie te doen op basis van artikel 63”, zo stelde die in de Zevende Dag.
- De vraag is of dat binnen Vivaldi mogelijk zal zijn: de MR blijft bijzonder voorzichtig als het gaat om profilering ten opzichte van Israël, in het hele conflict. En ook de Open Vld staat niet te springen om premier De Croo, als Europees voorzitter, voorop te laten lopen in de strijd tegen Jeruzalem.