Het Chinees economisch herstel: goede vooruitzichten maar evenveel onzekerheden

De Chinese industrie draait weer op volle toeren, maar de weg naar herstel is lang en vol hindernissen.

De tweede grootste economie ter wereld is goed aan het revalideren van de crisis veroorzaakt door de Covid-19-pandemie. De kracht van het Chinese herstel verschilt wel sterk per sector. 

De industriële productie kwam al snel op een aanvaardbaar niveau, aangezien China het heropenen van fabrieken als een prioriteit zag. De consumptie komt moeilijker van de grond. Het vertrouwen is nog wat zoek door de zwakke tewerkstellingsvooruitzichten. Ook de angst voor nieuwe besmettingen zit nog diep bij de bevolking. 

V-vormig herstel

Economische cijfers die vandaag gepubliceerd werden door het Nationale Bureau voor de Statistiek bevestigen wat economen de voorbije weken voorspelden: China ervaart twee verschillende soorten van een zogenaamd V-vormig herstel. 

De letter ‘V’ duidt daarbij op een snel herstel uit de crisis: een diepe duik van de economie, maar ook een snelle herneming eens de contactbeperkingen binnen de (wereld)economie weggenomen zijn. De ‘U’ staat voor een herstel dat wat langer duurt.

In China zien we een zeer scherpe V, wat duidt op een zeer snelle verbetering, aan de aanbodzijde van de economie. Aan de vraagzijde merken we een iets luiere V, de vraag herstelt zich minder snel. 

Aanstekelijke veerkracht

Eind mei zat ongeveer 67,4 procent van de ondervraagde bedrijven weer op 80 procent van hun normale productieniveau. Dat is een stijging van 6,6 procent tegenover een maand eerder, zegt de NBS.

Stilaan zijn er wel tekenen dat de Chinese industriële veerkracht aanstekelijk werkt voor de arbeidsmarkt en de consumptie. Retailverkoop daalde ‘slechts’ met 3 procent in mei, tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat is een aanzienlijke verbetering tegenover de duik van 20 procent die in februari opgetekend werd. 

Een minder positief signaal is de nieuwe cluster van coronabesmettingen die in Peking de kop opstak. De vrees voor een tweede golf bestaat, wat het economische herstel volledig onderuit zou halen. In dat geval zou men achteraf kunnen spreken van een W-vormig herstel. 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20