Het Amerikaanse schuldenplafond wordt donderdag bereikt. Wat nu?

De Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen zei donderdag dat de Amerikaanse regering met onmiddellijke ingang ‘buitengewone besparingen’ doorvoert omdat het naderende schuldenplafond verdere uitgaven onmogelijk maakt. Een eventuele verhoging van dat plafond kondigt zich zeer woelig aan, nu een fractie van de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden een machtspositie heeft verworven en die ook wil verzilveren.

Waarom is dit belangrijk?

De voorbije jaren werden zowel Republikeinen als Democraten het makkelijk eens over de noodzaak om het schuldenplafond te verhogen. Maar een kleine groep Republikeinen hamert nu op fiscale discipline. Kevin McCarthy, de kersverse voorzitter van het Huis, staat voor zijn eerste grote test en zijn manoeuvreerruimte is zo goed als onbestaande.

In het nieuws. De Amerikaanse overheid begint onmiddellijk besparingen door te voeren, nu donderdag het huidige schuldenplafond van 31.800 miljard dollar zou worden bereikt. Prioriteit daarbij is de rente op schulden te blijven betalen, zodat de Amerikaanse kredietbeoordeling niet in gevaar komt.

Het schuldenplafond

Wat is het schuldenplafond? De VS implementeerden tijdens W.O. I een schuldenplafond om ervoor te zorgen dat de spilzucht van politici de overheidsschuld niet zou doen expl

Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer