Als softwareontwikkelaars vanaf 2024 uit de boot vallen voor het gunstregime, kan dat de Belgische techsector een pak minder competitief maken. Dat zeggen verschillende ondernemers tegen De Tijd.
Hervorming auteursrechten: “Beseffen ze wel welke schade ze de Belgische techsector toebrengen?”

Waarom is dit belangrijk?
Federaal minister van Financiën Vincent Van Peteghem (cd&v) wil vanaf 1 januari 2024 het aantal beroepen die gebruik kunnen maken van het gunstregime voor auteursrechten beperken. Het belastingvoordeel zou enkel blijven gelden voor wie “kunst en letterkunde” uitvoert. Daarbij worden onder meer softwareontwikkelaars uitgesloten. Belgische techbedrijven zullen het bijzonder moeilijk krijgen om nieuw, en vooral internationaal, talent aan te trekken.De essentie: Zowel in Franstalig, als in Nederlandstalig België en Brussel zijn de reacties vanuit de techsector hevig.
- Een groot deel van de techbedrijven in ons land doet een beroep op de auteursrechten om hun werknemers te betalen. Jeroen Lemaire, CEO van In the Pocket, hekelt in De Tijd dat de overheid daarom niet voldoende beseft wat het effect van de hervormingen zal zijn op de Belgische digitale sector, wanneer die plots een pak minder aanlokkelijk wordt voor softwareontwikkelaars.
- De Brusselaar Sébastien Deletaille, medeoprichter van Rosa, haalt de brute realiteit aan in de zakenkrant. “Als we het loon voor softwareontwikkelaars in België minder aantrekkelijk maken, doden we de techsector”, klinkt het.
- Jeroen De Wit, oprichter en CEO van Teamleader, onderstreept ook dat dit de al hoge loonkosten in België alleen maar zal opdrijven. “Die kloof met het buitenland wordt alleen groter”, laat hij optekenen door de Mediafin-krant.
Nog geen sprake van ontslagrondes
Ingezoomd: De Belgische lonen zullen vanaf 2023 stijgen met meer dan 10 procent, terwijl een essentieel fiscaal gunstregime mogelijk verdwijnt in 2024. Van ontslagrondes “op zijn Amerikaans” zou er wel nog geen sprake zijn.
- Het huidige gunstregime zou België concurrentieel houden met landen zoals de VS, het VK, Duitsland en Nederland, ondanks de hoge loonkosten in ons land, weet De Wit.
- Indien de 200 tot 600 euro die softwareontwikkelaars per maand extra kunnen verdienen wegvallen, zou de volledige sector pijnlijk eroderen, denkt Lemaire. “Die sector is de groeimotor van onze economie”, zegt hij tegen de zakenkrant.
- Grote ontslagrondes zoals momenteel doorgevoerd worden in de VS, zouden echter momenteel niet op tafel liggen bij de bedrijven die De Tijd sprak.
- Wel zal België ongetwijfeld steeds minder aantrekkelijk lijken om in te investeren indien de hervorming doorgaat.
(bg)