Herbestemming van gebouwen is populair: “Dat geeft nieuwe levenskansen aan monumenten”

Veel historische gebouwen staan leeg en hebben vaak moeite om de oorspronkelijke functie te behouden. Maar er is een groeiende trend waarbij gebouwen worden omgevormd tot prachtige woonunits en kantoren. Business AM sprak met Rudy De Graef, directeur Regio Noord bij het Vlaams Agentschap Onroerend Erfgoed.


Beluister hier het interview met Rudy De Graef:


De essentie: herbestemming van gebouwen – pakweg een kerk omvormen in een discotheek – is mogelijk mits enkele duidelijke afspraken, stelt De Graef.

  • Er is veel mogelijk. “Maar er hangt veel af van het soort gebouw en welke rol dat gebouw op dat moment nog heeft. Een klein onderzoek naar de mogelijkheden van een eventuele nieuwe functie van dat specifiek gebouw is aangeraden, zo kom je achteraf niet in de problemen”, stelt De Graef.
  • Moderne noden en duurzaamheid vs het behoud van de historiek. “Ja, daar zit een spanningsveld. Bij kerken is dat sterk het geval. De glasramen zijn daar niet optimaal voor verwarming en isolatie, daar moet dus iets aan gedaan worden. Maar zo verlies je wel de historiek en zijn waarde.”
  • Er zijn bepaalde regels. “Er is inderdaad een decreet. Je moet de vergunningen hebben, je moet toelatingen hebben enzovoort. Ook het Agentschap Onroerend Erfgoed reikt tips aan voor bijvoorbeeld de isolatie van een kerkgebouw. Dat zijn zaken die zeker niet onmogelijk zijn, maar waar je wel goed naar moet kijken. Er wordt dan rekening gehouden met onder andere de erfgoedwaarde en de constructie.”
  • Hoe staan jullie tegenover die heroriëntering van gebouwen? “Herbestemming is van alle tijden. Het zorgt er voor dat het gebouw nieuwe levenskansen krijgt en dat het als monument ook blijft bestaan. Wij kunnen dit dus enkel stimuleren”, sluit De Graef af.

(fjc)

Meer