De helft van de Belgen belegt niet en wordt daar door de coronacrisis niet toe aangezet. Dat blijkt uit een enquête in opdracht van Keytrade Bank.
Het gaat om een enquête uitgevoerd door onderzoeksbureau iVox bij 1.000 Belgen. Daaruit blijkt dat de Belg, en dan vooral de oudere generaties, zijn reputatie van hevige spaarder alle eer aandoet.
- Acht op de tien 55-plussers bleef tijdens de coronacrisis evenveel sparen als voordien of zette zelfs meer geld opzij dan vroeger. Onder jongeren was dit het geval voor twee derde van de respondenten.
- Hoewel de spaarrente historische diepten bereikt, is beleggen in aandelen voor de helft van de respondenten geen optie. ‘De Belg is al bij al een zeer timide belegger‘, concludeert de onlinebank.
- De enquête bevestigt de eerder waargenomen tendens dat er toch een groep jongeren is die sinds de coronacrisis de weg naar de beurs gevonden heeft. Ongeveer een op de twaalf Belgen jonger dan 35 (8,1 procent) begon sinds de start van de coronacrisis actiever te beleggen dan voordien. ‘Jongere Belgen zagen de coronacrisis duidelijk als opportuniteit om wat extra te proberen te verdienen’, zegt Keytrade Bank. Het gaat om een Europese trend waar ook nieuwe platformen als Bux op inspelen.
- Op basis van haar eigen klantendata concludeert de bank dat de jongere beleggers het niet al te exotisch zoeken. Bekende namen als AB InBev, ING en Ageas zijn de drie populairste aandelen onder jonge beleggers bij Keytrade Bank.
Thierry Ternier, de CEO van Keytrade Bank, roept de regering-De Croo op om beleggen aan te moedigen. Dat zou uiteraard zijn eigen business ten goede komen, maar hij wijst ook op de positieve effecten op de portemonnee van de jongeren.
‘Nu de koopkracht van spaargeld al een tijdje daalt in plaats van stijgt, zouden aanmoedigende geluiden vanuit de politiek voor de kleine jonge beleggers zeker op hun plaats zijn. Ook bedrijven die geld willen ophalen op de beurs doen er goed aan de jongere belegger niet uit het oog te verliezen.’
Lees ook: Wat als het renteloze spaarboekje het nieuwe normaal wordt: dit zijn enkele alternatieven