Hefboomfonds dat miljarden verloor door shortpositie GameStop zoekt naar vers kapitaal voor een nieuw fonds

Melvin Capital, een hefboomfonds dat begin vorig jaar bijna 7 miljard dollar heeft verloren door een shortpositie in de gamewinkelketen GameStop, is op zoek naar vers kapitaal voor een nieuw portfolio.

2021 is een jaar dat Melvin Capital ongetwijfeld snel zal willen vergeten. Het hefboomfonds heeft vorig jaar een verlies opgetekend van 39 procent, mede door een shortpositie in GameStop. Door die positie heeft het fonds begin 2021 bijna 7 miljard dollar verloren.

Short squeeze

Het aandeel van GameStop sprong begin vorig jaar in het oog omdat een legertje Reddit-beleggers, beter bekend als Wallstreetbets, de koers de hoogte had ingejaagd om zo de shorters uit de markt te prijzen, ook wel een short squeeze genoemd.

Een shorter leent aandelen om die vervolgens meteen te verkopen. Bedoeling is om die aandelen op een later tijdstip tegen een lagere prijs terug te kopen. Het verschil tussen de verkoop- en aankoopprijs is winst voor de shorter. Als de koers van een aandeel stijgt, maakt de shorter verlies omdat hij meer moet betalen om het aandeel terug te kopen.

Volgens het persagentschap Reuters wil Melvin Capital vers kapitaal ophalen om een nieuw fonds op te richten, genaamd Melvin Capital Long Only LP. De naam van het fonds suggereert dat de beheerder de voorkeur zal geven aan longposities. Dat betekent dat er wordt gekeken naar aandelen waarvan de koers kan stijgen.

Vertrouwen beleggers winnen

De nieuwe lancering komt op een cruciaal moment voor Gabriel Plotkin, de oprichter van Melvin Capital, die zich had geprofileerd als een van de meest begaafde beleggers van Wall Street, althans voor heel het gebeuren met GameStop. Het fonds probeert nu opnieuw het vertrouwen van de beleggers te winnen.

“Het lanceren van een hedgefondsstrategie die niet (lijkt te) hedgen is raadselachtig”, merkt Max Gokhman, chief investment officer bij het hefboomfonds Alpha TrAI, op in een reactie aan Reuters. “De markten zullen waarschijnlijk turbulent zijn, waardoor “wendbaarheid” vereist is om tactisch long en short te gaan.”

De aandelenmarkten bevinden zich sinds de start van het nieuwe jaar in woelig vaarwater. De afgelopen weken hebben onder meer de tech- en groeiaandelen het zwaar te verduren gekregen. Een potentiële renteverhoging in maart en de onrust aan de grens tussen Oekraïne en Rusland baren de beleggers zorgen. Maandag hebben de beurzen, en in het bijzonder de techindex Nasdaq, opnieuw wat terrein gewonnen.

(lp)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.