Heeft smartphone in 2022 camera die altijd aanstaat?

Chipfabrikant Qualcomm heeft in zijn nieuwste Snapdragon-processor een functie ingebouwd die de camera van je smartphone permanent kan laten aanstaan.

Veel van de high-end Android-smartphones die u in 2022 in de winkels zult zien liggen, waaronder modellen van Motorola, Sony en OnePlus, zullen over de technologie beschikken. Volgens Qualcomm is het bedoeld om telefoons niet alleen handiger, maar ook veiliger te maken.

“Onnodige blikken voorkomen”

“De always-on camera geeft een zeer fundamenteel voordeel”, zei Judd Heape, een Qualcomm vicepresident tijdens de Tech Summit van het bedrijf in Hawaii vorige maand. “De frontcamera van je telefoon is altijd veilig op zoek naar je gezicht, zelfs als je hem niet aanraakt.”

Een telefoon met deze nieuwe chip zou zichzelf kunnen ontgrendelen als hij je gezicht ziet, en zichzelf automatisch weer vergrendelen als je er niet meer naar kijkt. Wanneer je telefoon het gezicht van iemand anders naast het jouwe ziet, zou hij automatisch meldingen kunnen verbergen.

Met het always-on-camerasysteem kun je je telefoon ontgrendelen door er gewoon naar te kijken en “ook onnodige blikken op je scherm voorkomen”, zei Ziad Asghar, Qualcomm’s vicepresident van product management bij Snapdragon Roadmaps and Technologies, aan PC World. In wezen zal je telefoon altijd op zoek zijn naar je gezicht, waardoor het niet meer nodig is om hem te “ontgrendelen”.

Privacy?

Qualcomm probeert “ervoor te zorgen dat de gegevens die er zijn op het apparaat blijven”, aldus Asghar op vragen over de ethiek van de nieuwe technologie. Alle beelden die door de camera worden vastgelegd, zouden op het toestel zelf worden bewaard. “We willen ervoor zorgen dat we oplossingen hebben die zich houden aan alle privacy-parameters en alles”, voegde hij toe.

Qualcomm zou niet de eerste zijn die met privacygevoelige technologieën weerstand kan ondervinden. Google Glass, de ‘computerbril’ van Google, mislukte deels omdat gebruikers nooit zeker wisten of ze werden opgenomen of dat hun gedrag werd gevolgd. Ook Facebook had het moeilijk met zijn eigen smartglasses.

Sommige laptops hebben dan weer privacyluikjes over hun webcams vanwege de al dan niet terechte vrees dat gebruikers ongeoorloofd zouden kunnen worden opgenomen.

(jvdh)

Meer