De eerste twee Grand Prix zetten alvast de toon voor het hele seizoen. De wagen van Max Verstappen en natuurlijk de man zelf geven Formule 1-fans weinig hoop dat er veel spanning te beleven zal zijn. Is Max Verstappen gewoon niet te goed? En kan je daar iets aan doen of hoeft dit niet?
De grootste rivaal van het Red Bull-team van Max Verstappen, Mercedes, zit in zak en as. Eerst en vooral was er niets te doen aan de suprematie van het Oostenrijkse team. Daarna moest Mercedes nog lijdzaam toezien hoe Fernando Alonso voor Aston Martin in de eerste GP van het seizoen in Bahrein nog sneller dan hen reed, nog wat pijnlijker gemaakt door het feit dat Mercedes de motoren levert voor Aston Martin.
In de GP van Saoedi-Arabië was het nog droeviger voor Mercedes, want dan kon zelfs een degradatie naar startplaats 15 niet beletten dat Max Verstappen naar plaats 2 flitste, op een luttele 5 seconden achter zijn ploegmaat Sergio Perez, die ook mag genieten van diezelfde wagen. Het leek wel dat hij het leuk vond om achteraan te starten zodat hij er toch nog een beetje plezier aan beleefde.
De Amerikaanse manier
Het moest het jaar worden waarin de Formule 1 nog veel spannender zou worden. Er werd recent een kostenplafond ingevoerd, dit jaar van 137 miljoen dollar, om te vermijden dat de grote 3, Mercedes, Ferrari en Red Bull, zich een weg naar de top zouden spenderen. Andere maatregelen bestaan erin dat lager geklasseerde ploegen veel langer de windtunnels mogen gebruiken , allemaal om het spannend te maken.
Deze techniek is een typische Amerikaanse aanpak, ingevoerd door haar Amerikaanse eigenaars Liberty Media, die ook wordt toegepast in bijvoorbeeld de NBA waar lager geklasseerde ploegen eerst mogen kiezen uit de beste eerstejaars basketballers. Ook daar zijn er limieten op het totaal dat aan lonen kan uitgegeven worden.
Dat heeft natuurlijk het bijkomende voordeel dat de rendabiliteit van de teams wordt gegarandeerd omdat de eigenaars van F1 altijd maar betere mediadeals afsluiten.
Geen spanning
Maar het lijkt er verdacht op dat er weinig zal te beleven zijn en dat Verstappen naar zijn derde wereldtitel zal rijden. Zijn nieuwe wagen, de RB19, lijkt wel een vliegmachine versus de andere bolides. De andere Red Bull-rijder, Sergio Perez, finishte in Bahrein als tweede met een grote voorsprong op de nummer 3 en won de Grand Prix van Saoedi-Arabië. Voeg daar nog eens het talent van Verstappen aan toe en je hebt een dodelijke combinatie.
Dit is lastig, want het was de unieke combinatie van de Netflix serie ‘Drive to survive’ samen met de ongelooflijke tweestrijd tussen Lewis Hamilton en de Belgische Nederlander die ervoor zorgden dat er heel wat nieuwe fans naar het F1 trokken. Als dit een monopolie wordt van de Vliegende Hollander zal de sport aan aantrekkingskracht verliezen.
Behoefte aan tweestrijd
Sporten leven op als er een tweestrijd is, als er gevochten wordt om winst en verlies. De heroïsche races van Ayrton Senna versus Alain Prost of de ongelooflijke afsluiter van Max Verstappen versus Lewis Hamilton in Abu Dhabi in 2021 maakten de sport groot en interessant. Wout Van Aert zou niet zo interessant zijn als er niet Mathieu Van der Poel was en vice versa. En Roger Federer kon niet zonder zijn nemesis Rafael Nadal. De Giro wordt spannend omdat Remco Evenepoel het moet opnemen tegen Primoz Roglic.
Het zal aan Mercedes en Ferrari zijn om het gat dicht te rijden wat betreft de wagen. Maar dan is het team er nog niet want Max Verstappen is volgens insiders op weg om de grootste aller tijden te worden.
Een oplossing zou zijn om een handicapsysteem in te voeren en Verstappen altijd achteraan te laten starten. Dat zou pas vonken geven. Maar misschien is het ook gewoon fijn om dit fenomeen te blijven volgen tot hij alle records zal hebben gebroken.
Xavier Verellen is auteur en ondernemer. Zijn recente boek ‘Topsporters zijn CEO’s’, dat aantoont dat leiderschap het verschil maakt tussen kampioenen en superkampioenen, is te koop in de Standaard Boekhandel of online via https://topsporterszijnceos.businessam.be/