Heeft de Wit-Russische president Loekasjenko het Russische invasieplan per ongeluk onthuld?

De Wit-Russische president Alexander Loekasjenko heeft in een korte video mogelijk de Russische invasieplannen met de rest van de wereld gedeeld. Op een kaart in het videofragment zien we onder meer hoe Oekraïne in vier delen is opgesplitst.

Op zeer professorale toon, met een stok in de hand, spreekt Alexander Loekasjenko in de video zijn generaals toe als schoolkinderen. De beelden zijn afkomstig van de staatstelevisie en tonen een kaart die de Wit-Russische journalist en onderzoeker Tadeusz Giczan onmiddellijk verbaasde.

Tijdens zijn betoog zegt de Wit-Russische president “dank deze jongens”, hoewel het niet duidelijk is over wie hij het heeft. We zien wel dat hij op het bord wijst naar Iskander, het tactische raketsysteem van Rusland. “Dat systeem bevindt zich hier”, aldus Loekasjenko, die vervolgens Iskander aanduidt op de kaart.

“In de Mazyr?”, vraagt iemand buiten beeld. De president bevestigt: “Vanuit de regio Mazyr (in Wit-Rusland) hebben we deze posities geraakt (…).”

Mogelijke aanvallen gelekt

Op de kaart van de Wit-Russische president zijn ook rode pijlen te zien die vanuit Wit-Rusland en Rusland naar Oekraïne wijzen. Veel van die pijlen komen overeen met de aanvallen van de afgelopen dagen, waaronder die op Kharkiv en Kherson. Maar op de kaart staan er ook bestormingen die nog niet zijn gebeurd, waaronder één op de havenstad Odessa, bij Moldavië. Dit suggereert dat Moskou er mogelijk troepen heen stuurt.

Nicu Popescu, de vicepremier van Moldavië, verwacht niet dat zijn land zal aangevallen worden. Hij geeft wel toe dat zijn land zich in een zeer risicovolle zone bevindt en dat de Moldavische bevolking ongerust is en angst voelt.

Enige beweging in Wit-Rusland?

Officieel zijn de Wit-Russische troepen niet in actie gekomen. Het Oekraïense ministerie van Defensie maakt zich echter zorgen over bepaalde bewegingen: “Wit-Russische troepen zijn in staat van paraatheid gebracht en bevinden zich in de concentratiegebieden die het dichtst bij de grens met Oekraïne liggen”, aldus het ministerie in een verklaring op Facebook.

Maar een Amerikaanse defensieambtenaar vertelde aan Politico dat hij “geen bevestiging heeft dat de Wit-Russen plannen hebben om Oekraïne binnen te vallen.”

Loekasjenko wordt beschouwd als “de laatste dictator van Europa” en een marionet van Poetin. Toch kwam hij al veel eerder dan Poetin aan de macht, in 1994. In 2020, na zijn zesde opeenvolgende ambtstermijn, onderdrukte hij demonstraties tegen zijn regime. Zijn land wordt beschouwd als een paria van Europa.

(ns)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20