Meer en meer banken zetten het mes in de spaartarieven. Vandaag krijgt u bij net iets meer dan één op de drie particuliere spaarboekjes een rente die hoger is dan 0,11 procent. Ook de vergoedingen die u krijgt bij veilige alternatieven zijn beduidend lager dan enkele jaren geleden.
Volgens het statistiekenbureau Statbel klokte de Belgische inflatie in november af op 0,51 procent. Dat is zeer laag, maar voldoende hoog om te knibbelen aan de koopkracht van de spaarders.
Weinig hoogrentende spaarboekjes
Slechts 4 van de 63 spaarboekjes voor volwassenen die de vergelijkingssite Spaargids.be vergelijkt, bieden een rente aan die de inflatie van november overstijgt. Die spaarboekjes zijn bovendien niet op maat van iedereen. Zo is de Cocoon Spaarrekening van bpost bank met een rente van 0,55 procent enkel beschikbaar voor spaarders jonger dan 40 jaar.
Het is slechts een kwestie van tijd vooraleer ook de rente op die spaarboekjes onvoldoende zal zijn om de inflatie bij te benen. De Europese Centrale Bank (ECB) doet er namelijk alles aan om de inflatie binnen de Europese Unie aan te zwengelen. De ECB mikt op een inflatie van net geen 2 procent. Door de lage rente worden de spaarders dan ook gedwongen om alternatieven te zoeken als ze hun koopkracht willen behouden.
Voor wie bereid is risico’s te nemen zijn er voldoende alternatieven, waaronder aandelen, beleggingsfondsen of tak23-verzekeringen. Al staat niet iedereen te springen om zijn spaargeld te beleggen. Dat terwijl het aantal veilige havens zienderogen slinkt.
Vergane glorie staats- en kasbons
Kasbons en staatsbons waren vroeger een populair alternatief voor het spaarboekje. Maar wie vandaag die optie overweegt, komt ongetwijfeld van een kale reis terug. De rente op staatsbons staat zelfs zodanig laag dat het Federaal Agentschap van de Schuld dit jaar geen staatsbons heeft uitgegeven.
Sommige banken, zoals BNP Paribas Fortis, AXA en ING, hebben de voorbije jaren de verkoop van kasbons stopgezet. De banken die dat wel nog doen, betalen de spaarders nauwelijks nog een vergoeding uit.
Wie bijvoorbeeld belegt in een kasbon van Belfius op tien jaar moet het doen met een jaarlijks rendement van bruto 0,25 procent. Op die opbrengsten moet u nog eens 30 procent roerende voorheffing betalen waardoor u netto 0,17 procent overhoudt. Dat is nauwelijks een fractie meer dan de rente op de traditionele spaarboekjes. Daarenboven moet u bij een kasbon uw geld voor een bepaalde periode vastklikken. Het sop is dus de kool niet waard.
Geld vastklikken
Ook de termijnrekeningen zijn niet meer de lucratieve spaaroplossing van weleer. Waar u tien jaar geleden nog termijnrekeningen kon openen met een rente van ruim 3,5 procent netto, moet u vandaag tevreden zijn met eens schamele 0,5 à 0,8 procent.
Er is slechts één aanbieder die boven de symbolische grens van 1 procent springt: Izola Bank. De Maltese prijsbreker biedt vandaag nog termijnrekeningen aan met een jaarlijks rendement van bruto 2,15 procent. Na betaling van een roerende voorheffing van 30 procent houdt u 1,5 procent netto over. Wie zo’n rendement wil, moet zijn spaargeld wel voor tien jaar vastklikken.
In tegenstelling tot een gewoon spaarboekje bent u verplicht om uw spaargeld voor een bepaalde periode vast te zetten. Wie zijn kapitaal vervroegd opvraagt, moet doorgaans een boete betalen aan de bank.
Besluit: Het wordt voor de goede huisvader almaar moeilijker om zijn koopkracht veilig te stellen. Wie een hogere rente nastreeft moet risico’s nemen of zijn kapitaal op een termijnrekening parkeren. Al is het aanbod lucratieve termijnrekening bijzonder klein.