Heeft de oorlog op aarde ook gevolgen in de ruimte? Rusland stopt samenwerking in ISS

Nu het Westen en Rusland op aarde steeds verder van elkaar wegdrijven op het vlak van samenwerking en diplomatie, heeft dit ook zijn gevolgen aan boord van het International Space Station (ISS). De Russische kosmonauten weigeren namelijk nog langer samen te werken met hun westerse collega’s. Pas als de sancties tegen Rusland worden opgeheven, zullen de drie Russen weer hun goede wil tonen.

De drie Russen, Oleg Artemyev, Denis Matveev en Sergej Korsakov vlogen pas twee weken geleden door de ruimte naar het ISS. Hun Soyoez-21 vertrok vanop de ruimtevaartbasis in Baikonoer in Kazakhstan, met aan boord de drie kosmonauten, gek genoeg gekleed in geel-blauwe pakken (de kleuren van de Oekraïense vlag). Eens aangekomen in het ISS, weigeren ze echter samen te werken met de westerse astronauten. De reden? De westerse sancties tegen Rusland.

Dmitri Rogozin, het hoofd van het Russische ruimtevaartagentschap Roscosmos, gaf op sociale media aan “dat het doel van de sancties was de Russische economie te schaden en het volk wanhoop en hongersnood te brengen, met als doel het land op zijn knieën te krijgen.” Hij voegde eraan toe dat het Westen hier niet in zou slagen.

“Ik geloof dat de normale relaties tussen de partners aan boord van het ISS, en in andere projecten, kunnen hersteld worden als de illegale sancties volledig en onvoorwaardelijk worden opgeheven.” Als die wens niet snel wordt nageleefd, zal Roscosmos aan de Russische overheid vragen de samenwerking met de ruimtevaartagentschappen van de Verenigde Staten, de Europese Unie, Japan en Canada stop te zetten. Ondanks de spanningen aan boord van het ruimtestation, landden woensdag twee Russische kosmonauten en één Amerikaanse astronaut terug op aarde, aan boord van een Russische Soyoez-capsule.

Het is niet de eerste keer dat het ISS gebruikt wordt als drukkingsmiddel om het Westen de sancties te laten varen. Eerder publiceerde Rusland al een filmpje, waarin te zien is hoe het Russische deel van het ISS zich loskoppelt van de rest. De video is echter getrukeerd: Roscosmos zelf animeerde het filmpje, het Russische staatsmedium Ria Novosti stond in voor de verspreiding.

Bron: Twitter NASA Watch

Daarnaast werd ook al gedreigd het ISS op de aarde te laten neerstorten. Dmitri Rogozin waarschuwde het Westen dat het ruimtestation wel eens op de VS of Europa zou kunnen vallen, maar ook India of China behoort tot de mogelijkheden. “Wil je hen bedreigen met zo’n vooruitzicht? Het ISS vliegt niet over Rusland, dus alle risico’s zijn voor jullie. Zijn jullie daar klaar voor?”

Van een neerstorting is echter momenteel nog geen sprake. Tegen 2030, als het ISS aan het einde van zijn leven komt, zal het wel gecontroleerd op aarde neerstorten, maar dan hoogstwaarschijnlijk in zee.

(mah)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.