Als hoofd van de Russische Centrale Bank heeft Elvira Nabioellina de opdracht om de Russische economie doorheen de zee van sancties te navigeren. De laatste dagen gonst het echter van de geruchten dat Nabioellina ontslag zou hebben genomen. Maar klopt dit wel?
De eerste geruchten werden door Oleksei Honcharoek, tussen 2019 en 2020 premier van Oekraïne, verspreid op Facebook. “Het hoofd van de Centrale Bank van Rusland nam ontslag vanwege slechte voorbereiding op de situatie die zich voordeed. De ratten zijn al gevlucht van het Russische legerschip. Ontslag wordt niet geaccepteerd. Poetin zal AL zijn grieven tot de bodem trekken”, klonk de boodschap van Honcharoek.
180°, 360°
De uitspraken van Honcharoek werden echter snel tegengesproken door Dmitri Peskov, de woordvoerder van het Kremlin. “We weten niets van haar ontslag. De voorzitster heeft regelmatig updates gegeven over het werk van de Centrale Bank”, antwoordde Peskov op de vragen van journalisten.
Niet veel later werd ook Peskovs uitspraak weer tegengesproken, dit keer door de Oekraïense website Obozrevatel. Die citeerde zijn bronnen, dat Elvira Nabioellina in een gesprek met de Russische premier Mikhail Mishoestin wel degelijk had aangegeven dat ze haar ontslag wou aanbieden.
Dit laatste bevestigde ook Ilya Ponomarev, een Russisch politicus en voormalig lid van de Doema, het Russisch parlement. Hij was in 2014 het enige parlementslid dat tegen de Russische annexatie van de Krim stemde, en leeft sinds 2016 in Oekraïne.
Verlies voor Poetin
Als Nabioellina echt ontslag nam, wat nu toch steeds aannemelijker lijkt, is het alvast een groot verlies voor de groep rond Poetin. Rusland krijgt nu heel wat economische sancties te verwerken, en een sterke figuur die de Centrale Bank (en daarmee de economie) er terug bovenop helpt, is broodnodig.
Nabioellina toonde eerder al dat ze dit kan, met name in 2014, na het uitbreken van de eerste oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Rusland kreeg sancties van het Westen en de olieprijs kelderde. Vervolgens voerde ze een beleid van hoge rentetarieven en beperkte inflatie, waardoor ze de Russische economie ietwat kon redden. Ook in de afgelopen jaren, en na het uitbreken van de huidige crisis, lijkt de Centrale Bank dat recept te herhalen.
(ns)