Heeft China de internationale textielmarkt volledig verstoord?

Misschien was het u nog niet opgevallen, maar de laatste jaren ligt er steeds minder katoenen kleding in de winkel, polyester is daarentegen blijkbaar helemaal terug in. De Verenigde Staten beschuldigen nu China ervan verantwoordelijk te zijn voor die modetrend.

Door het hamsteren van katoenvoorraden en gulle subsidies voor zijn katoenproducerende landbouwers zou China volgens de nieuwssite Quartz de internationale textielmarkt helemaal verstoord hebben.

Het lijkt een frivool onderwerp, maar er zijn grote economische belangen mee gemoeid. Het feit dat onze kledingwinkels en kasten steeds meer gevuld raken met polyester en steeds minder met katoen, is een doorn in het oog van de Amerikaanse katoenindustrie.

Op het landbouwforum dat vorige week door de World Health Organisation (WHO) werd georganiseerd, uitte een Amerikaanse overheidsdelegatie daar kritiek over aan het adres van China.

Volgens de Amerikanen heeft China door het jarenlang opbouwen van katoenvoorraden de textielfabrikanten gedwongen op polyester over te schakelen. Ook de gigantische subsidies die China aan zijn katoenlandbouwers geeft verstoren volgens de Amerikanen de marktwerking.

Voor het vorige seizoen gaf China ongeveer 4,51 miljard euro aan katoensubsidies. Daardoor zijn de prijzen voor katoen volgens de Amerikaanse overheidsdelegatie ineengestort.

‘Ander landen subsidiëren ook’

Volgens China zijn dat loze beschuldigingen. De subsidies zouden nodig zijn omdat ook andere landen – waarschijnlijk worden de Verenigde Staten bedoeld – hun katoenproducenten zouden subsidiëren. Bovendien zegt China zijn voorraad katoen niet te exporteren en dus geen rol te spelen in de dalende prijzen.

Quartz merkt echter op dat China onlangs zijn importquota’s voor katoen terugschroefde, waardoor meer katoen op de rest van wereldmarkt moet verkocht worden. Omdat China de grootste katoenconsument van de wereld is, zorgt die daling van de import volgens Quartz wel degelijk voor lagere prijzen.

De Chinese overheid verklaart de toenemende productie van polyester-kledij doordat de constant verbeterende kwaliteit van de kunststof. Bovendien daalt de prijs van polyester, een afgeleid product van ruwe olie, samen met de petroleumprijs.

China zelf kan het waarschijnlijk niet veel schelen indien polyester in de kledingwinkels katoen zou verdringen. Het land is nu al de grootste polyester-producent van de wereld en analisten voorspellen dat China tegen het midden van het volgende decennium verantwoordelijk zal zijn voor 85 procent van de wereldproductie.

Meer