Key takeaways
- Twee Harvard-studenten creëerden een systeem om personen in realtime te identificeren met behulp van direct beschikbare tools en de Ray-Ban smart glasses van Meta.
- Het systeem gebruikte een AI-programma om live beelden te analyseren, gezichten te identificeren en zoekopdrachten te starten naar meer beelden van de persoon.
- Hierdoor konden ze snel persoonlijke details zoals namen, telefoonnummers, adressen en namen van familieleden achterhalen.
Twee studenten van Harvard maakten een demonstratie om de potentiële privacyrisico’s van slimme brillen te benadrukken. Met behulp van direct beschikbare tools en de Ray-Ban smart glasses van Meta ontwikkelden ze een systeem waarmee individuen in realtime kunnen worden geïdentificeerd en persoonlijke informatie uit openbaar toegankelijke bronnen kan worden gehaald.
In een video waarin ze hun creatie lieten zien, gebruikte een student de bril om direct een onbekende in een trein in Boston te identificeren en onthulde haar naam en details over hun vermeende connectie. De demonstratie benadrukte hoe gemakkelijk zulke technologie misbruikt kan worden om de privacy van individuen te schenden. De studenten, AnhPhu Nguyen die menselijke augmentatie studeert en Caine Ardayfio die zich richt op natuurkunde, streamden live beelden van de Ray-Bans naar een computer. Een AI-programma analyseerde de beelden, identificeerde gezichten en startte een zoektocht naar meer beelden van de persoon.
Hoe de demonstratie werd uitgevoerd
Deze informatie werd vervolgens vergeleken met kiezersregistratiedatabases en nieuwsartikelen, waardoor ze snel namen, telefoonnummers, adressen en zelfs namen van familieleden konden achterhalen. Het experiment, dat werd herhaald op de campus van Harvard, leidde tot schok en bezorgdheid bij de toeschouwers toen hun persoonlijke gegevens met gemak werden onthuld.
Meta reageert op bezorgdheid
Nguyen benadrukte dat de demonstratie bedoeld was om mensen bewust te maken van de potentiële gevaren van consumententechnologie. Hij verklaarde dat ze de code voor hun programma niet zouden vrijgeven vanwege de inherente risico’s. Meta verduidelijkte in antwoord op vragen dat Ray-Bans niet zijn uitgerust met gezichtsherkenningstechnologie. Ze legden ook uit dat de bril tijdens het opnemen een geluid en een lichtindicator afgeeft, die niet door de gebruiker kunnen worden uitgeschakeld.
Meta beweert dat de studenten waarschijnlijk algemeen beschikbare gezichtsherkenningssoftware op een computer gebruikten, die kan werken met beelden van elke camera of apparaat.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!