Handleiding: start je eigen catering bedrijf

 

Zodra je merkt dat je over bepaalde kookkunsten beschikt waar je andere mensen, op de eerste plaats zullen dat je familie en vrienden, mee weet te imponeren, dan kan zomaar het idee ontstaan om van deze liefhebberij je beroep te maken. Een eigen bedrijf beginnen als cateraar zal immers vaak ontstaan doordat je zo links en rechts wat complimenten in de wacht sleept voor zelfgemaakte gerechten. Het bereiden van heerlijke gerechten is dan iets wat je graag doet, maar uiteraard ook iets waar geld mee hoopt te verdienen. Om erachter te komen of je droom kans van slagen heeft, zul je overigens wel altijd eerst een beetje onderzoek moeten doen en informatie in dienen te winnen bij mensen die al werkzaam zijn op dit gebied. Pas dan kun je je echt toe gaan leggen op de verschillende stappen die je zou moeten zetten om je eigen cateringbedrijf te beginnen.

Zorg voor de juiste papieren

Om een eigen bedrijf op te kunnen zetten als cateraar zul je op de eerste plaats over de juiste diploma’s en andere papieren moeten beschikken. Dit kan soms zelfs betekenen dat je (tijdelijk) weer in de schoolbanken plaats zult moeten nemen en een diploma moet zien te behalen. Als cateraar zul je namelijk moeten leren hoe je veilig om kunt gaan met voedsel. Een bewijs dat je een gecertificeerde voedingsmanager bent, zal bovendien het vinden van je weg in de wereld van de catering een stuk eenvoudiger maken.

In de regel zullen de benodigde opleidingen heel het jaar door aan worden geboden door uiteenlopende opleidingsinstituten. De kosten zullen echter afhangen van de aard en het niveau van de lessen, maar vaak zal het gemiddelde kostenplaatje goed te overzien zijn. Na de succesvolle afronding van een dergelijke opleiding hoef je dan alleen nog maar het zo gewilde certificaat in ontvangst te nemen om van start te kunnen gaan met de voorbereidingen voor je eigen cateringbedrijf.

Een degelijke voorbereiding is het halve werk

Bij het starten van een eigen cateringbedrijf, maar ook bij elke andere willekeurige onderneming, is het verstandig om een duidelijke scheiding aan te brengen tussen het bedrijf en je privéleven. Dit kun je onder andere doen door je bedrijf te registreren als een Naamloze Vennootschap. Hiermee voorkom je namelijk dat je volledig persoonlijk aansprakelijk kunt worden gesteld op het moment dat er iemand ziek wordt als gevolg van het eten van een gerecht dat je hebt bereidt en om die reden een klacht tegen in besluit te dienen. Voor het registreren van een bedrijf zullen echter wel altijd bepaalde periodieke kosten in rekening worden gebracht.

Zie ook: zelfstandig worden

Sluit een aansprakelijkheidsverzekering af

Om je eigen bedrijf te kunnen beschermen tegen allerlei vervelende en kostbare rechtszaken doe je er verstandig aan om een degelijke aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. De jaarlijkse kosten voor dit soort verzekeringen zullen, zeker op het ogenblik dat je nog als enige werknemer van je eigen kleine bedrijfje aan de slag gaat, heel veel meevallen en absoluut de moeite waard zijn.

Een gecertificeerde commerciële keuken is essentieel

Alle gerechten die worden geserveerd binnen een horecabedrijf, en dus ook binnen een cateringbedrijf, dienen te zijn bereid in een gecertificeerde commerciële keuken. Voor veel mensen die een eigen cateringbedrijf willen beginnen, kan dit echter wel een flink struikelblok vormen. Dit soort keukens zal namelijk altijd moeten voldoen aan de wettelijke voorschriften en regels ten aanzien van ondermeer de bouw en het gebruik. Als eigenaar van een cateringbedrijf zul je zelfs voorbereid dienen te zijn op regelmatige controles van bepaalde instanties die de kwaliteit van het bereide voedsel moeten waarborgen in ons land.  De ruimte waar je aan de slag gaat, zal om die reden dan ook gecertificeerd dienen te zijn als een commerciële keuken. Als cateraar kun je dus niet zomaar van start gaan in de keuken van je huis. Zelfs niet als je keuken voor een deel uit is gerust met een reeks apparaten en een structuur die ook in een bedrijfskeuken verwacht kan worden. De keuken van je bedrijf kan bijvoorbeeld niet gebruik worden als leefruimte, dit in tegenstelling tot de keuken in je huis.

De meeste mensen die als cateraar willen beginnen, gaan dan ook op zoek naar een keuken die zij kunnen huren, of maken tegen een bepaalde vergoeding (tijdelijk) gebruik van de gecertificeerd commerciële keuken van een vereniging of organisatie. Zo zullen ook deze cateraars hun bedrijf kunnen runnen met behulp van professionele faciliteiten. Voor iemand die een eigen cateringbedrijf wil gaan beginnen zal het gebruik van een commercieel ingerichte keuken vaak de meeste kosten met zich meebrengen. Hierbij zal het weinig verschil maken of je nu een keuken gaat huren, of dat je er zelf eentje gaat bouwen en inrichten.

De uitrusting van een beginnend cateraar

Als beginnend cateraar zul je te maken krijgen met diverse struikelblokken waar ook een heleboel andere starters van een eigen zaak mee in aanraking zullen komen. Specifiek voor dit soort bedrijf zijn echter bepaalde onderdelen die het bedrijf draaiende kunnen houden, zoals alle apparatuur die nodig is om de gerechten te bereiden, deze te vervoeren en uit eindelijk aan de klanten te serveren. Een belangrijk aspect hierbij wordt gevormd door de temperatuur waarop bepaalde gerechten opgediend moeten worden, en dus zeker niet te warm of te koud. Voordat je op zoek kunt gaan naar de benodigde apparatuur zul je dus een sluitende begroting en een bedrijfsplan moeten maken waarin alle kosten van een startend cateringbedrijf op zijn genomen.

Regel de nodige vergunningen voor het cateringbedrijf

Op het ogenblik dat je zeker weet dat je alles goed op een rijtje hebt ten aanzien van je eigen cateringbedrijfje, is de tijd aangebroken om alle benodigde vergunningen aan te vragen die nodig zijn om als cateraar te mogen werken. Je zult dan ook moeten achterhalen bij welke instantie je aan kunt kloppen voor de aanvraag van bepaalde licenties. Ook zul je er rekening mee moeten houden dat de aanvraag van deze vergunningen bepaalde kosten met zich mee zullen brengen. Door van tevoren de nodige informatie in te winnen op dit gebied kun je ook deze kosten in het totale kostenplaatje van je eigen bedrijfje verwerken.

Maak een begroting en een bedrijfsplan

Voordat je ook maar een stap in de richting van een eigen cateringbedrijf kunt zetten, zul je een sluitende begroting en een goed bedrijfsplan op dienen te stellen. Aan de hand hiervan kun je namelijk een duidelijk beeld krijgen van de kosten die een dergelijke onderneming met zich mee zal brengen, zoals kosten die bettrekking hebben op:

  • de certificaten en diploma’s waar je over dient te beschikken als cateraar,
  • de officiële registratie van je cateringbedrijf,
  • diverse verzekeringen op naam van het cateringbedrijf dat je wilt gaan beginnen,
  • de inrichting en uitrusting van de commerciële keuken die je als cateraar gaat gebruiken,
  • een bedrijfsauto,
  • vergunningen om als cateraar te mogen werken.

Naast een heleboel vaste kosten zul je overigens als beginnend cateraar ook rekening moeten houden met een heleboel variabele kostenposten waar je mee te maken kunt krijgen. Denk maar eens aan de kosten die het gebruik van een gehuurde commerciële keuken met zich mee kan brengen.

Maak een overzichtelijke checklist

Een eigen cateringbedrijf opzetten, is niet iets dat je zomaar even gaat doen. Dit is namelijk iets dat een heleboel voorbereiding vereist omdat er eerst talloze dingen gedaan moeten worden om een dergelijk bedrijf binnen de voedingsindustrie op poten te kunnen zetten en met succes te runnen. Veel mensen vergissen zich dan ook in het werk dat komt kijken als er een cateringbedrijf opgestart moet worden. Je kunt nu eenmaal niet aan de slag gaan in de keuken van je huis en maar zien waar het schip uiteindelijk zal stranden.
De overheid heeft namelijk een breed pakket aan strenge eisen opgesteld als je met eten en drinken aan het werk wilt gaan dat voor menselijke consumptie bedoeld is. Maar op het ogenblik dat je in jezelf, je kennis, je vaardigheden en je producten gelooft, dan is de kans enorm groot dat je uiteindelijk je droom waar kunt maken. Je moet je dan echter niet direct af laten schrikken door de strenge eisen van hoger hand en bereid zijn om met hard werken je zaak met succes alsmaar verder op te bouwen.

Conclusie

Indien je veel genoegen schept uit het werken met voedsel en het bereiden van heerlijke gerechten, dan kan de droom om een eigen cateringbedrijf te beginnen werkelijkheid worden. Je moet er echter niet op rekenen dat er iemand bij je aan zal bellen en dit droombedrijf op een zilveren serveerschaaltje aan je aan zal bieden. Je dient er vanuit te gaan dat je hard zult moeten werken om je doelen te verwezenlijken en je droom waar te maken. Hierbij zullen zo nu en dan tegenslagen op je pad komen en dingen net even anders lopen dan je aanvankelijk had gedacht of gehoopt. Dit wil overigens niet zeggen dat je plan om een eigen cateringbedrijf te beginnen ook meteen gedoemd is om te mislukken. Een goede voorbereiding, het nodige geduld en uiteraard een flinke dosis zelfdiscipline zullen je vaak al een aardig eind op de goede weg brengen als je echt een eigen succesvol cateringbedrijf wilt starten.

Meer