De Amerikaanse president Donald Trump heeft woensdagavond aangekondigd welke handelstarieven hij oplegt aan de handelspartners van de Verenigde Staten (VS). Zo zullen alle Europese bedrijven die producten exporteren naar de VS heel binnenkort een invoerheffing van 20 procent moeten betalen. In welke maten zullen we in België de impact voelen van dat protectionistische beleid?
Key takeaways
- Europese exportbedrijven zullen binnenkort een taks van 20 procent moeten betalen op alles wat ze naar de VS uitvoeren.
- De handelstarieven van Trump zullen in de eerste plaats de Amerikaanse consumenten in hun portefeuille treffen. Experts waarschuwen voor een heropflakkering van de Amerikaanse inflatie.
- De Belgische consumenten blijven op het eerste gezicht gespaard van hogere prijzen. Pas wanneer de EU tegenmaatregelen neemt zullen we de rechtstreekse impact van een handelsoorlog voelen.
In het nieuws: Trump heeft gisteren tijdens “‘Liberation Day” de importtarieven voor de Amerikaanse handelspartners met de wereld gedeeld. Hij richtte daarbij in het bijzonder zijn pijlen op de zogenaamde “dirty 15”. Dat zijn de landen en handelsblokken die volgens de president “het meeste profiteren van zijn land.” Doordat Trump de Europese Unie (EU) als één blok ziet, behoort ook België tot die groep. De meeste tarieven gelden vanaf 9 april.
- Hoe dan ook moeten alle handelspartners van de VS voortaan een importtarief van minstens 10 procent betalen op de goederen die ze het land binnenbrengen.
- De “dirty 15” krijgen nog zwaardere heffingen opgelegd. Zo zal de VS binnenkort op bijna alle producten die de EU-lidstaten uitvoeren naar de VS een importtaks van 20 procent heffen. Zo’n maatregel is volgens Trump noodzakelijk omdat “de Amerikaanse bedrijven tot 39 procent extra taksen aan de EU.” Volgens experts klopt dat cijfer niet.
- De Amerikaanse financieel journalist James Surowiecki deed op X de berekening achter de nieuwe heffingen uit de doeken. “Er werd helemaal geen rekening gehouden met non-tarifaire handelsbelemmeringen, zoals zij beweren. In plaats daarvan hebben ze gewoon het handelstekort genomen en dat dan gedeeld door de export van dat land”, schrijft hij op het socialemediaplatform.
- Sommige sectoren, waaronder de farmasector, blijven momenteel gespaard van importheffingen.
- De Europese Unie komt er “nog vrij goedkoop van af” in vergelijking met sommige andere landen. Chinese en Japanse exportbedrijven moeten aan de VS een importtaks van respectievelijk 34 en 24 procent betalen. Zwitserland (31%), India (26%) en Zuid-Korea (25%) worden eveneens hard geviseerd.
Belgische consument zal niet meteen impact voelen van de handelstarieven
Duiding: De handelstarieven zullen in de eerste plaats de Amerikaanse consumenten in hun portefeuille raken. De internationale bedrijven zullen de extra taksen immers gedeeltelijk of volledig doorrekenen aan hen.
- Er wordt dan ook gevreesd dat de Amerikaanse inflatie opnieuw zal stijgen nadat die net in februari was gedaald van 3 naar 2,8 procent. De bestuursleden van de Federal Reserve hebben alvast tijdens hun vorige vergadering over het geldbeleid de inflatieverwachtingen naar boven bijgesteld.
- Ze gaan nu uit van een inflatie van 2,7 procent voor dit jaar, tegenover 2,5 procent bij de voorgaande prognoses. De inflatieverwachting voor 2026 is gestegen van 2,1 naar 2,2 procent. Verwacht wordt dat de geldontwaarding in 2027 uiteindelijk zal stranden op 2 procent, de doelstelling van de centrale bank.
- Het is zeker niet uitgesloten dat ze bij de volgende vergadering de prognoses opnieuw bijstellen nu ze weten welke handelstarieven Trump oplegt.
- De Belgische consument blijft op het eerste gezicht gespaard van forse prijsstijgingen. De Belgen, en bij uitbreiding de Europeanen, zullen pas een echte impact voelen als Europa reageert met tegenmaatregelen. En die lijken er hoe dan ook te komen. “We zijn bereid te reageren”, liet Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, alvast weten. “We finaliseren al een eerste pakket tegenmaatregelen als reactie op de Amerikaanse tarieven op staal. Nu bereiden we verdere tegenmaatregelen voor om onze belangen en onze bedrijven te beschermen als de onderhandelingen falen.”
- Let op: Sommige Belgische bedrijven die minder kunnen uitvoeren door de handelsbeperkingen, zullen mogelijk overwegen om hun prijzen bij ons op te trekken om hun winstmarges te beschermen.
- Een Europese reactie zal er uiteindelijk voor zorgen dat ook de Amerikaanse goederen in onze contreien duurder worden. Daarenboven kan het aanbod afnemen, waardoor we minder keuze in de winkels zullen hebben.
- Voorts mogen we niet vergeten dat een handelsoorlog de economische groei onder druk zet. Sommige experts sluiten een wereldwijde recessie niet uit. In zo’n situatie kunnen bedrijven gedwongen worden om te herstructureren, met vergaande gevolgen voor de arbeidsmarkt. Mensen riskeren hun job te verliezen.
Opgemerkt: De handelstarieven van Trump zetten wel de dollar onder druk. Sinds begin dit jaar is de koers van de euro tegenover de dollar met zo’n 6,5 procent gestegen. Voor 1 euro krijg je vandaag 1,11 dollar. Begin dit jaar was dat 1,04 dollar.
- Door de zwakkere dollar is het goedkoper om Amerikaanse producten te kopen. Ook wie de VS bezoekt, moet door de huidige wisselkoers ter plaatse minder diep in de buidel tasten dan bij de start van 2025. Ze krijgen immers meer dollars voor hun euro’s.
- Een zwakke dollar maakt de situatie voor de exporterende bedrijven nog lastiger. Hun producten worden nog duurder voor de Amerikaanse consumenten.
Impact op rentebeleid
Ook dit: Een handelsoorlog kan ook een impact hebben op het Europese geldbeleid.
- Als de inflatie aan kracht wint, zal de Europese Centrale Bank (ECB) moeten ingrijpen. Die zal dan gedwongen worden om de rente voor een langere periode op een hoger niveau te houden, of zelfs opnieuw op te trekken. Dat kan resulteren in rendabelere spaarboekjes en duurdere kredieten. Een hogere rente zet ook druk op de aandelen- en obligatiekoersen.
- Maar: een handelsoorlog kan ook leiden tot een recessie, wat de situatie voor de ECB alleen maar moeilijker maakt. Indien er sprake is van stagflatie, waarbij de groei stagneert en de inflatie toeneemt, kan een renteverhoging de inflatie bedwingen, maar komt de economische activiteit verder onder druk te staan. Een renteknip kan dan weer de groei stimuleren, maar de geldontwaarding verder voeden.
- Christine Lagarde, voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB), waarschuwde vorige maand tijdens een toelichting van het rentebesluit dat plotselinge verstoringen in de wereldhandel en de extra investeringen in defensie het moeilijker maken om de inflatie stabiel te houden.
- “Handelstarieven en hogere defensie-uitgaven in een sector met beperkte capaciteit kunnen in principe de inflatie opdrijven”, zei Lagarde. “Maar Amerikaanse tarieven kunnen ook de vraag naar de Europese export verlagen en overcapaciteit uit China naar Europa verplaatsen, wat de inflatie juist kan drukken.”
Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.