De consumentenprijzen in de Verenigde Staten (VS) zijn in februari met gemiddeld 2,8 procent gestegen in vergelijking met een jaar eerder. Daarmee ligt het inflatiecijfer lager dan verwacht. Dit zou wel eens een impact kunnen hebben op het rentebesluit van de Federal Reserve volgende week.
Key takeaways
- De Amerikaanse inflatie (op jaarbasis) is tussen januari en februari gezakt van 3 naar 2,8 procent.
- De kerninflatie kwam afgelopen maand uit op 3,1 procent, tegenover 3,3 procent in januari.
- Ondanks de afzwakking van de inflatie verwachten experts niet dat de Federal Reserve volgende week de rente zal verlagen.
In het nieuws: De Amerikaanse inflatie bedroeg afgelopen maand 2,8 procent (op jaarbasis), tegenover 3 procent in januari. Dat leert het jongste inflatierapport van het Amerikaanse ministerie van Arbeid ons.
- Het inflatiecijfer ligt daarmee lager dan verwacht. Economen hadden gerekend op een prijstoename van gemiddeld 2,9 procent.
- Op maandbasis stegen de prijzen in februari met 0,2 procent, na een stijging met 0,5 procent in januari. De economen hadden een maandinflatie van 0,3 procent voorspeld.
- Ook de kerninflatie verloor aan kracht. Die is tussen januari en februari gezakt van 3,3 naar 3,1 procent. Economen hadden gerekend op een daling naar 3,2 procent.
Zal Fed rente verder verlagen dankzij de lagere inflatie
Zoom in: Door het lager dan verwachte inflatiecijfer neemt de kans toe dat de Federal Reserve volgende week de beleidsrente zal verlagen. De bestuursleden van de centrale bank komen op 18 en 19 maart bij. Tijdens de vorige vergadering werd er beslist om de pauzeknop in te drukken.
- ING-econoom James Knightley wil niet te hard van stapel lopen. Hij waarschuwt dat de handelsoorlog de inflatie opnieuw kan aanzwengelen. Hij verwijst daarbij naar de publicatie van het zogenaamde Beige Book van de Federal Reserve afgelopen week. “Daaruit bleek dat sommige bedrijven al preventief hun prijzen verhogen in de aanloop naar mogelijke handelstarieven”, merkt hij op. “Het risico neemt met andere woorden toe dat de kerninflatie in de komende maanden opnieuw zal stijgen.”
- Volgens Knightley zal de Fed hoe dan ook nog even wachten om het geldbeleid verder te versoepelen, ondanks de funeste gevolgen van een handelsoorlog voor de Amerikaanse economie. “Een handelsoorlog kan leiden tot bedrijven die minder investeren en consumenten die de vinger op de knip houden, wat druk zet op de groei. Het is geen toeval dat het recessiespook opnieuw de kop opsteekt”, zegt Knightley. “Maar voorlopig groeit de economie en komen er banen bij. Dat kan de inflatie opnieuw voeden. Daarom verwachten we pas een eerstvolgende renteknip ten vroegste in september.”
- Fed-voorzitter Jerome Powell merkte eind vorige week tijdens een toespraak in New York ook al op dat de Amerikaanse economie momenteel nog in goede staat is. Hij voegde eraan toe dat het belangrijk is om signalen van ruis te onderscheiden en verklaarde dat er geen reden is om overhaast over te gaan tot veranderingen in het geldbeleid. Powell herhaalde dat de monetaire instelling de ontwikkelingen nauwlettend zal volgen voordat ze verdere actie onderneemt.
- Ook Kay Haigh, een van de topmannen bij de Amerikaanse bank Goldman Sachs, verwacht dat de Fed nog even zal wachten om verder het mes te zetten in de rente. “We denken wel dat de centrale bank in een van de daaropvolgende vergaderingen een vervolg zal geven aan de versoepeling van het monetaire beleid”, zegt hij in een reactie tegenover de Amerikaanse nieuwssite CNBC.