Markten:
Markten inladen...

ZONDAG 29 MRT

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Handelsoorlog kostte VS 10.000 jobs in augustus

Logo Business AM
Economie

19/09/2019 | Marc Horckmans | 2 min leestijd

Door de handelsoorlog met China hebben de Verenigde Staten tijdens de maand augustus meer dan tienduizend banen verloren. Dat blijkt uit een rapport van het bureau Challenger, Gray & Christmas.

De studie legt duidelijk een verband tussen de Chinees-Amerikaanse handelsoorlog en de toename van het banenverlies in de Verenigde Staten. Het tempo van ontslagen kende tijdens de maand augustus bij de bedrijven in de Verenigde Staten opnieuw een versnelling.

Ongerustheid

Het cijfer vertegenwoordigt ook het grootste banenverlies dat de Amerikaanse werkgevers in tien jaar tijd tijdens een maand augustus hebben moeten melden. In totaal zijn in augustus in 53.480 Amerikaanse banen verdwenen. Dat betekende een stijging met 38 procent tegenover de maand  juli.

Vooral de sectoren gezondheid, technologie en productie werden getroffen.

“Werkgevers beginnen de effecten te voelen van de handelsoorlog en de tarieven die door de Verenigde Staten en China worden opgelegd”, aldus Challenger, Gray & Christmas. “De cijfers maken duidelijk dat de ongerustheid van de investeerders een negatieve invloed heeft op het marktvertrouwen.”

“Op de vertraging van de vraag naar hun producten en diensten antwoorden de werkgevers met een afslanking van het personeelsbestand.”

Sluitingen

Sluitingen van bedrijven bleven ook tijdens de maand augustus de belangrijkste reden voor het Amerikaanse banenverlies. Hierdoor verdwenen in totaal 16.718 arbeidsplaatsen. Bij 10.480 ontslagen werd echter de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China als oorzaak gemeld.

Onder invloed van douanetarieven gingen nog eens 646 banen verloren.

Economen verwachten dat de statistieken over de Amerikaanse tewerkstelling tijdens de maand augustus gewag maken van netto 171.000 nieuwe banen. Het werkloosheidspercentage bedroeg 3,7 procent. Dat cijfer bleef ongewijzigd tegenover de maand juli.


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
Logo Business AM

Business AM | Stocks

Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Goed gezegd Sanna Ma

De American Dream kan je best in de Scandinavische landen realiseren.

Sanna Marin, premier van Finland
zo gezegd Hillary Clinton

Niemand vindt Bernie Sanders leuk. Niemand wil met hem werken, en hij krijgt niets gedaan.

Hillary Clinton