Hacking: 15 signalen dat je een ideale kandidaat bent

Hacking is een van de grote dreigingen van het moment. In de digitale samenleving, waarbij al je gegevens online terug te vinden zijn, kunnen hackers deze data makkelijk misbruiken. Maar ben jij een goed doelwit voor hackers? Met andere woorden: hoe kan je jezelf beschermen tegen hackers?

Je hoort het tegenwoordig steeds vaker. Mensen die gehackt worden en zomaar geld van hun rekening zien verdwijnen. Door de mogelijkheid van online shoppen en de bijhorende online betalingen is het voor hackers makkelijker geworden dan ooit tevoren om in te breken in mensen hun computer of smartphone en zo achter hun rug hun identiteit of geld te stelen. Maar wat maakt je nu extra kwetsbaar? Deze 15 signalen zorgen ervoor dat je een makkelijk doelwit bent voor hackers. Wil je dus veilig zijn, dan zorg je er best voor dat je deze puntjes vermijdt. 

1. Je gebruikt een zwak wachtwoord

Het spreekt natuurlijk voor zich dat mensen met een zwak of makkelijk te achterhalen wachtwoord sneller gehackt kunnen worden. We hebben het dan niet alleen over de heel logische (en toch vaak gebruikte) paswoorden zoals ‘wachtwoord’ of ‘12345’, maar ook over bijvoorbeeld de naam van je huisdier of je geboortedatum. Dit is namelijk informatie die tegenwoordig makkelijk te achterhalen is. Je hoeft zo bijvoorbeeld geen getrainde hacker te zijn om te weten dat je kat ‘Minoes’ heet, wanneer je geregeld een foto van het dier op Instagram of Facebook post.

Maar hoe maak je dan een sterk wachtwoord? Een sterk wachtwoord is een wachtwoord dat bestaat uit minstens 12 tekens, maar algemeen telt: hoe langer, hoe beter. Verder beschikt het ideale wachtwoord over een combinatie van cijfers, hoofdletters en kleine letters en speciale tekens. Want het spreekt natuurlijk voor zich dat hoe willekeuriger je paswoord is, hoe sterker het is. Wat ons naadloos bij het volgende punt brengt: vermijd bestaande woorden. Door een woord in je paswoord te stoppen, maak je het veel makkelijker om (een deel van) je wachtwoord te achterhalen. Ook een woord schrijven met cijfers, zoals dus bijvoorbeeld onze geliefde viervoeter Minoes, geschreven als ‘M1n0es’ wordt afgeraden. Het is namelijk enorm doorzichtig om de deze letters te vervangen door cijfers. 

De beste optie is om een wachtwoord te creëren via een generator. Die geeft je een volledig willekeurig paswoord. Al moet je dat natuurlijk wel kunnen onthouden. Het valt ten zeerste af te raden om je paswoord op te slaan op je computer. De veiligste manier is het op een briefje schrijven en dat in je portefeuille meedragen of het natuurlijk gewoon vanbuiten leren met behulp van een ezelsbruggetje. Zo kan je bijvoorbeeld een zin vormen met de letters en cijfers uit je paswoord, waardoor het veel makkelijker zal worden om het te onthouden. Wil je bekijken hoe sterk jouw wachtwoord is? Dat kan hier. 

2. Je gebruikt overal hetzelfde wachtwoord

Een volgende veelgemaakte fout is hetzelfde wachtwoord overal gebruiken. Op die manier hoeft een hacker maar één keer je wachtwoord te achterhalen en kan hij nadien aan al je gegevens. 

Je maakt dus best verschillende sterke paswoorden voor al je logins. Dat maakt het onthouden van die wachtwoorden er natuurlijk niet makkelijker op. Gelukkig kunnen browsers tegenwoordig je paswoord veilig onthouden, dus hoef je ze niet meer zelf te onthouden. Heb je al je paswoorden toch liefst ergens bij de hand, dan kan je gebruik maken van een zogenaamde wachtwoordmanager. De beste wachtwoordmanagers vind je hier

Bovendien is het ook nuttig om je wachtwoorden geregeld aan te passen. Vooral wanneer je hoort dat er een aantal paswoorden gelekt zijn, kan het van pas komen om dat van jou aan te passen.

3. Je hebt geen wachtwoord op je gsm

Naast het belang van een sterk wachtwoord op verschillende websites, is het ook belangrijk dat je je gsm beveiligt met een paswoord. Eender wie kan er dan namelijk met gemak in hacken en heeft zo op slag toegang tot al je apps en gegevens. Ook voor wanneer je toestel gestolen wordt, is het natuurlijk handig om je gsm met een wachtwoord, vingerafdruk of patroon te beveiligen. Zo is de dief in principe niets met je gsm.

Hoewel dit heel logisch lijkt, bleek in een recente survey van Pew Research dat 28 procent van de ondervraagden geen vorm van beveiliging hadden op hun smartphone. Dat is meer dan één op vier. 

4. Je laat je smartphone of laptop achter op openbare plaatsen

Ook dit signaal dat je vatbaar bent voor hackers klinkt nogal logisch. Laat je spullen niet slingeren. Want zelfs wanneer je smartphone of laptop niet gestolen is, kan je gehackt zijn.

Als je bijvoorbeeld aan het werken bent in een koffiebar en je gaat even naar het toilet, dan kan een hacker al z’n kans wagen en inbreken op je laptop. Dit toestel is meestal ontgrendeld wanneer je aan het werken bent, dus wanneer je weg bent, hoeft een mogelijke hacker zelfs niet eens je wachtwoord te achterhalen. Een paar minuten zijn meestal al genoeg, dus hou je best te allen tijden je computer in het oog. 

5. Je deelt info op onveilige websites

Het spreekt natuurlijk voor zich dat je het hackers een stuk makkelijker maakt wanneer je informatie deelt op een onveilige website. Dit is dan ook ten zeerste af te raden.

Zien of een website onveilig is, is nochtans heel simpel. In elke browser zie je bij veilige websites een gesloten slotje naast je link staan. Bij onveilige websites is dit slotje open. Een andere manier om te zien of een website veilig is, is kijken met welke letters je link begint. Zijn de eerste letters ‘https://’, dan gaat het om een veilige website. Staat er daarentegen ‘http://’ te lezen, dan is de site onveilig en let je dus best op. Wanneer een website je vraagt om vertrouwelijke informatie, zoals je bankrekeningnummer of adres, kijk je dus best eerst of het gaat om een veilige website. Niet elke onveilige website gaat meteen met je gegevens aan de haal, maar oplettendheid is hier zeker geboden. Meer tips over hoe je veilig surft op het internet vind je hier.

6. Je krijgt vreemde e-mails of telefoontjes

Wanneer je veel vreemde e-mails krijgt of telefoontjes van mensen die je niet kent, probeert er mogelijk een hacker binnen te dringen in je systeem. Je hoeft je niet meteen bij de eerste spam-e-mail zorgen te maken, maar wanneer er naar je bankgegevens wordt gevraagd, moet je toch extra waakzaam zijn.

Veel hackers doen zich namelijk voor als je bank en bellen of mailen je met de vraag om je gegevens te geven. Dit doe je best nooit. Je bank zou normalerwijs nooit naar je bellen of mailen om deze gegevens op te vragen. Wordt dit toch gevraagd, dan is de kans groot dat het om hackers gaat. 

7. Je gelooft geweldige deals

Dit puntje ligt in lijn met het vorige. Als je vreemde mails krijgt die je allerlei geweldige en haast ongelofelijke deals beloven, dan moet je ze waarschijnlijk ook niet geloven. Zeker niet wanneer het om geld gaat.

Geeft een e-mail of een website je dus een geweldige korting, dan ga je toch best eens na of de website of afzender in kwestie wel te vertrouwen is. Er zijn op het internet goeie deals te vinden, maar het is ook een makkelijke manier om mensen geld te laten overschrijven en zo bankgegevens te verkrijgen. 

8. Je krijgt informatie over een wedstrijd waaraan je niet deelgenomen hebt

Ook hier gaat het om verdachte e-mails. Je kan zo bijvoorbeeld een e-mail krijgen waarin te lezen staat dat je een wedstrijd gewonnen hebt, met de vraag om je gegevens te geven zodat ze je een prijs kunnen opsturen. Dit is alweer een sluwe manier om op een makkelijke manier achter je gegevens te komen en je zo van je identiteit of geld te beroven.

Krijg je dus een mail of telefoontje met de boodschap dat je een wedstrijd gewonnen hebt, stel je dan de vraag of je wel echt met die wedstrijd hebt deelgenomen. Wanneer je daadwerkelijk hebt deelgenomen aan een wedstrijd zal je daar ook andere mails over ontvangen hebben. Controleer dus zeker of het om een realistische wedstrijd gaat waaraan je wel degelijk hebt deelgenomen alvorens je op een link klikt of je gegevens doorspeelt. Want het kan hier gaan om een poging tot hacking. 

9. Je deelt te veel informatie op sociale media

Wie veel informatie deelt op sociale media loopt een hoger risico om gehackt te worden. Het is uiteraard niet erg als je geregeld foto’s post op Instagram of statussen deelt op Facebook. Maar het is de inhoud van deze posts op sociale media waarmee je moet opletten. Zo hou je gegevens als je adres, je telefoonnummer of geboortedatum beter voor jezelf. Want dit is het soort informatie die voor hackers heel kostbaar kan zijn.

Helemaal problematisch wordt het natuurlijk als je in je wachtwoord persoonlijke informatie verstopt, zoals je geboortedatum, adres of naam van je huisdier. Als je op sociale media al eens je hond, foto’s van je verjaardagsfeestje of je voorgevel post, is het voor hackers niet al te moeilijk om je wachtwoord te achterhalen. 

10. Je voert niet op tijd updates uit

Ja, die vervelende pop-ups die melden dat het dringend tijd is om een update door te voeren op je computer hebben wel degelijk een nut. Met nieuwe updates komen er vaak nieuwe en strengere beveiligingsmethodes. Hoe langer het geleden is dat je een update doorvoerde, hoe vatbaarder je bent om gehackt te worden.

Het loont dus wel degelijk de moeite om je computer op tijd te updaten. Het zal je even tijd kosten, waarbij je je computer niet zal kunnen gebruiken, maar nadien kan je weer gewoon als vanouds verder. En het komt je online bescherming alleen maar ten goede.

11. Je bent ongeduldig

Ja, ongeduldig zijn kan je vatbaarder maken voor hackers. Want als je ongeduldig bent, vermijd je waarschijnlijk extra beveiligingsmogelijkheden. Deze zijn nochtans van groot belang als je veilig wil zijn voor hackers.

Als je account enkel beveiligd is met een wachtwoord, dan ben minimaal beveiligd en loop je dus de grootste kans om gehackt te worden. Het beste wat je kan doen, is gebruikmaken van multi-factor authenticatie. Waarbij je bijvoorbeeld moet doorklikken via een mail of een code per sms ontvangt die je moet ingeven op de betreffende website. Vaak gaat dit vanzelf, maar soms moet je dit specifiek kiezen. Maar dat kan dus wel wat tijd in beslag nemen. En daarvoor moet je dus wel een beetje geduld oefenen.

Tegenwoordig kan je ook gebruik maken van de app Google Authenticator, deze zorgt voor tweestapsverificatie bij apps die dit aanbieden. Met enkele kliks is je account zo dubbel beveiligd en ben je minder vatbaar voor hackers.

12. Je regelt bankzaken op een openbaar wifinetwerk

Tegenwoordig kan je via online banking overal betalingen afhandelen, je rekeningsaldo controleren, enzovoort. Maar ook hier ga je best zorgvuldig mee om.

Wanneer je namelijk bankzaken regelt op een openbaar wifinetwerk, zijn deze gegevens mogelijk beschikbaar voor hackers. Openbare wifinetwerken zijn een makkelijke manier voor hackers om toegang te krijgen tot bank- en andere gegevens. Het is namelijk een gekende strategie van hackers om een eigen openbaar wifinetwerk aan te maken om zo je gegevens te verkrijgen. Meer daarover lees je hier. Het is dus algemeen genomen af te raden om bankzaken te regelen op een openbaar wifinetwerk zonder wachtwoordbeveiliging, maar zelfs wanneer het netwerk met een wachtwoord beveiligd wordt, is het af te raden. Meer tips over hoe je veilig online betaalt, vind je hier. 

13. Je maakt onvoldoende back-ups

Nog zo’n tijdrovend, maar oh zo belangrijke, taak op je computer. Dit is eigenlijk niet iets wat je kan beschermen tegen gehackt worden, maar het kan je wel helpen wanneer het gebeurd is. 

Wanneer je gehackt bent, kan je namelijk heel wat belangrijk informatie en documenten op slag kwijt zijn. Geregeld een back-up maken van deze belangrijke informatie kan je dus veel last besparen als je ooit gehackt wordt. Meer over het belang van back-ups lees je hier

14. Je kijkt niet vaak genoeg naar je bankgegevens

Verder is het ook belangrijk om voldoende te kijken naar je bankuittreksels. Wanneer een hacker namelijk een weg naar je bankgegevens heeft gevonden, kan hij of zij met gemak allerhande betalingen uitvoeren vanuit jouw naam. Hou je uittreksels dus zeker in de gaten en reageer meteen wanneer je merkt dat er verrichtingen gebeuren uit jouw naam waar jij geen weet van hebt. 

Verder is het ook belangrijk dat je in de gaten houdt of je geen e-mails ontvangen hebt met de vraag om je wachtwoord te wijzigen. Als je dergelijke mails ontvangt, bestaat de kans dat iemand probeert om je gegevens te pakken te krijgen. Oplettendheid is dus ook hier aan te raden. 

15. Je gaat ervan uit dat “het jou niet overkomt”

Dit is misschien een ietwat vreemd puntje, maar toch is het heel belangrijk. Als je ervan uitgaat dat het jou toch niet zal overkomen en dat niemand jou zal proberen te hacken, dan zit je meestal op het verkeerde spoor. Er is geen bepaald type persoon dat sneller gehackt wordt dan een ander. Het gaat vaak om puur willekeurige mensen, waarbij je natuurlijk wel een hoger risico loopt om gehackt te worden wanneer je minder sterk beveiligd bent. 

Het is daarom beter om altijd op je hoede te zijn en er eigenlijk vanuit te gaan dat de kans dat je gehackt wordt reëel is. Op die manier zal je voorzichtiger omgaan met je gegevens op het internet. En je zo dus ook beter beschermen tegen mogelijke hackers. Want jawel, het kán ook jou overkomen. 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20