H2 Mobility breidt netwerk tankstations voor brandstofcellen verder uit

Het Duitse bedrijf H2 Mobility, beheerder van een netwerk tankstations voor brandstofcellen, wil de volgende vijf jaar 110 miljoen euro investeren in de verdere uitbreiding van zijn activiteiten. Dat heeft H2 Mobility aangekondigd.

Het Clean H2 Infra Fund van investeerder Hy24 neemt voor een bedrag van 70 miljoen euro aan de operatie deel. Het resterende bedrag van 40 miljoen euro wordt opgehaald bij zeven andere bestaande aandeelhouders van het bedrijf.

Waterstof

Duurzame waterstof krijgt in Europa momenteel veel aandacht. De ministers van Leefmilieu van de Europese Unie willen dat de uitstoot van koolstof door vrachtwagens tegen het einde van dit decennium met een derde wordt verminderd in vergelijking met de niveaus die drie jaar geleden werden opgetekend.

Momenteel hebben elektrische batterijen een belangrijk aandeel in de duurzame mobiliteit uitgebouwd, maar vooral in het zware transport op langere afstand wordt vooral veel verwacht van het gebruik van brandstofcellen die een beroep doen op duurzame waterstof.

De huidige investeerders in H2 Mobility zijn Air Liquide en Linde, producenten van industriële gassen, samen met de autobouwers Daimler Truck en Hyundai Motor, het nutsbedrijf OMV Group en de oliemaatschappijen Total en Shell.

Nikolas Iwan, manager van H2 Mobility, beklemtoonde dat het ingezamelde geld zal worden besteed aan de uitbreiding van zijn netwerk tankstations, waardoor de activiteit uiteindelijk winstgevend zou moeten worden.

Europese corridors

“H2 Mobility exploiteert momenteel 92 tankstations”, verduidelijkte Iwan. “Deze locaties kunnen momenteel allemaal personenwagens en lichte bedrijfsvoertuigen bedienen. Een aantal stations is ook al ingericht voor vrachtwagens. In een volgende stap zullen meer stations worden uitgerust voor de verwachte toename van het gebruik.”

Daarbij wil het bedrijf zijn aanwezigheid langs een aantal grote transportcorridors op het Europese continent verder opvoeren. H2 Mobility zegt een belangrijke rol in de toekomstige Europese mobiliteit te ambiëren.

Iwan stelde nog te verwachten dat H2 Mobility over vier jaar, naarmate een grotere autovloot op duurzame mobiliteit overstapt, een break-even zou moeten kunnen laten optekenen.

Hy24 is een joint-venture van investeerder Ardian met het platform FiveT Hydrogen, dat een aantal bedrijven uit de energiesector, de chemische industrie en de financiële wereld groepeert.

(ns)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20