Hamburg hoopt waterstof-hoofdstad van Europa te worden

Hamburg koestert de ambities om tegen eind dit decennium het belangrijkste waterstof-centrum van Europa te worden. In het kader van die plannen wil de Duitse hanzestad onder meer zijn haven upgraden, waarbij nieuwe pijpleidingen en bijkomende opslagcapaciteit zou worden voorzien. Bedoeling is om van Hamburg een belangrijk toegangspunt te maken voor de import van duurzame waterstof uit het buitenland.

Het plan werd gepresenteerd door de lokale Behörde für Wirtschaft und Innovation, die de huidige positie van de stad in de waterstof-industrie verder wil versterken.

Nationale waterstofstrategie

Er zijn weliswaar plannen om de lokale productiecapaciteit tegen het einde van dit decennium tot 550 megawatt op te voeren, maar de stedelijke autoriteiten voeren aan dat de vraag naar het product in de toekomst alleen nog maar zal toenemen.

Bovendien heeft het plan tot doel Hamburg te integreren in de Duitse nationale infrastructuur, terwijl de stad ook als internationale draaischijf wil helpen om de Europese vraag naar waterstof in te vullen.

Duitsland bracht twee jaar geleden zijn nationale waterstofstrategie uit. Sindsdien hebben verscheidene regio’s – vooral in noordelijke regio’s van het land – geprobeerd om in de adoptie van de activiteit een centrale positie uit te bouwen.

Er komt onder meer een grote waterstoffabriek, met een investering van 2,5 miljard euro, in Wilhelmshaven. De installaties moeten in staat zijn om tot 10 procent van de Duitse energiebehoeften te dekken. Anderzijds heeft Bremen een samenwerkingsakkoord getekend met de Nederlandse stad Groningen. Daarbij willen de twee partijen ervaringen en middelen delen bij de ontwikkeling van duurzame energiebronnen.

De haven van Hamburg wil in de waterstof-industrie samenwerkingsakkoorden opzetten met exporterende landen. Bovendien wil de stad de lokale capaciteit voor de opslag en het transport van het product verder uitbreiden. Daarbij wil Hamburg voortbouwen op een memorandum dat eind november vorig jaar met Schotland werd ondertekend.

Die nota belooft de samenwerking en handel op het gebied van duurzame waterstof verder uit te breiden. Nu kijken de autoriteiten naar de mogelijkheid om soortgelijke overeenkomsten te sluiten met landen zoals onder meer Denemarken, Noorwegen, Australië of Chili.

Europees financieringsplatform

In eerste instantie zal een grondige analyse van de opportuniteiten voor de waterstof-industrie in het noorden van Duitsland worden gemaakt. Daarnaast wordt ook gekeken naar de potentiële vraag en de beschikbare importcapaciteit.

Vervolgens zou worden gedacht aan de oprichting van een Europees financieringsplatform, gericht op investeringen in waterstof. Daarbij zal ook worden gekeken naar mogelijkheden op het gebied van overheidsfinanciering.

Ook hoopt Hamburg tegen het midden van dit decennium een principieel akkoord met minstens zes andere landen of buitenlandse regio’s te kunnen afsluiten om de productie van waterstof op te voeren. Verder willen de lokale overheden naast de aanleg van pijpleidingen ook de bestaande spoorverbindingen geschikt maken voor transport.

Volgend jaar wordt met een haalbaarheidsstudie gestart. Hamburg en de Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein bereiden zich ook voor om besprekingen aan te knopen rond de uitbouw van een netwerk pijpleidingen voor de import van duurzame waterstof. Ook streven Hamburg en Sleeswijk-Holstein naar een aansluiting op het Deense netwerk pijpleidingen.

(kg)

Meer