Key takeaways
- Guimarães, in Portugal, werd geselecteerd als de Europese Groene Hoofdstad van 2026 vanwege haar inzet voor duurzame praktijken.
- Águeda ontving een European Green Leaf award voor haar alomvattende aanpak van duurzaamheid en haar strategieën om de gemeenschap te betrekken.
- De winnende steden krijgen financiële steun, waarbij Guimarães 600.000 euro krijgt en Águeda en Vaasa elk 200.000 euro.
De winnende steden
Guimarães, in Portugal, werd geselecteerd als de Europese Groene Hoofdstad van 2026 vanwege haar niet aflatende inzet voor duurzame praktijken op alle milieugebieden. De jury was onder de indruk van de integratie van duurzaamheid in de cultuur van Guimarães en de steun van burgers, universiteiten en bedrijven. Hun innovatieve aanpak, waarbij creativiteit wordt gecombineerd met gegevensgestuurde inzichten, illustreert hun toewijding aan een groenere toekomst. Águeda, ook in Portugal, en Vaasa, in Finland, ontvingen de European Green Leaf voor kleinere steden.
De erkenning
Águeda’s alomvattende en gestructureerde benadering van duurzaamheid, in combinatie met haar uitgebreide strategieën om de gemeenschap te betrekken, leverde de jury erkenning op. Ze prezen Águeda’s gebruik van online dashboards om de inwoners op de hoogte te houden en de nadruk op kunst en cultuur als drijvende krachten achter de groene transitie. Vaasa viel op door zijn ambitieuze doelstelling “Koolstofneutraal Vaasa 202X”, waarbij de groeiende energiesector wordt ingezet om duurzame verandering te bevorderen. Vaasa wil met andere woorden in dit decennium nog koolstofneutraal worden. De inzet van de stad om burgers van jongs af aan te onderwijzen over energiebesparing werd ook zeer geprezen.
De financiële steun
Alle vier Green Leaf finalisten werden geprezen voor hun toewijding ondanks beperkte middelen. Ze hebben met succes een brug geslagen tussen lokale gemeenschappen en het stadsbestuur en zijn een voorbeeld voor andere steden met vergelijkbare uitdagingen. Elke winnende stad ontvangt financiële steun: Guimarães 600.000 euro en Águeda en Vaasa elk 200.000 euro. Deze prijzen zijn niet alleen een erkenning voor hun prestaties, maar bieden ook middelen om hun inspanningen op het gebied van duurzaamheid verder te verbeteren.
De wedstrijd
De competitie was hevig, met 21 steden die streden om de prestigieuze titels. Een panel van onafhankelijke deskundigen op het gebied van stedelijke duurzaamheid beoordeelde de kandidaturen en selecteerde zeven finalisten die vervolgens werden geïnterviewd door een internationale jury die verschillende Europese instellingen vertegenwoordigde. Vicevoorzitter Maroš Šefčovič benadrukte de cruciale rol die steden spelen bij het realiseren van de groene transitie en feliciteerde de winnende steden met hun inzet voor milieudoelen en hun vermogen om anderen te inspireren.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!