Grote webwinkels weigeren QAnon-complotboeken

Boekenketen Libris, die onafhankelijke boekenwinkels verenigt in Nederland, zal geen complotboeken over QAnon meer verkopen. Daarmee volgt het in de voetstappen van bol.com, dat de boeken ook al offline haalde.

QAnon, de complottheorie dat een soort groepering van satanistische kindermisbruikers de leiding heeft op het globale wereldtoneel, bloeit weelderig sinds de coronacrisis. Om zoveel mogelijk te vermijden dat mensen verkeerde informatie over Covid-19 te pakken krijgen, verwijdert Libris nu boeken die ongefundeerd QAnon-theorieën verkopen.

Wat is Libris?

Libris is goed voor zowat een derde van de boekenverkoop in Nederland. De uitgeverij bundelt online onafhankelijke boekenwinkels en laat hen de overheadkosten delen, terwijl ze toch een eigen webstek hebben. Daarmee is het een belangrijke speler op de Nederlandse boekenmarkt.

Dat wil niet zeggen dat u geen boeken over QAnon meer zal kunnen vinden. Elders online zijn nog voldoende boeken over de complottheorie te vinden, sommige boekhandels houden ze principieel in stock, om censuur tegen te gaan.

Waar u ze niet meer kan krijgen, is bij bol.com. Die gigantische webwinkel liet begin oktober al weten dat het boeken waarin er zonder kritische noot waarheden over QAnon uit de doeken worden gedaan, zullen worden verwijderd.

Overigens geldt de ban enkel voor boeken over QAnon, andere complottheorieën waar antisemitisme in voorkomt, worden wel nog verkocht. In eerste instantie is de ban tijdelijk, zowel Bol als Libris bekijken nog intern hoe de boeken eventueel toch nog verkocht kunnen worden.

Zwarte Piet

Bol ondernam al eerder zulke acties, zo kan u er bepaalde boeken wel vinden, maar komt er een label op de pagina die waarschuwt voor complotten of racisme. De webwinkel kwam eerder dit jaar ook al in opspraak toen die beloofde om referenties naar Zwarte Piet te verwijderen en ook geen producten meer zou verkopen waar Zwarte Piet in blackface op stond. Een gewone Piet, met roetvlekken, is wel nog toegestaan. Ook Amazon deed toen hetzelfde.

Lees ook:

Meer