De grootste veilinghuizen van de wereld sluiten dit jaar af met absolute recordomzetten. Christie’s, Sotheby’s en Phillips verkochten dit jaar gezamenlijk voor een bedrag van 16,2 miljard euro aan kunst en andere verzamelobjecten. Dat heeft de Britse krant The Guardian berekend.
Grote veilinghuizen beleefden een jaar met absolute recordverkopen

Waarom is dit belangrijk?
De recordopbrengsten van de grote veilinghuizen werden dit jaar in sterke mate gedragen door de verkoop van collecties na de overlijdens van belangrijke verzamelaars. Ook de scheiding van een aantal miljardairs bracht een aantal gegeerde werken onder de hamer.Christie’s: Christie’s, gevestigd in Londen, realiseerde dit jaar een omzet van 7 miljard pond (7,9 miljard euro). Dat betekende een stijging met 34 procent tegenover vorig jaar.
- “Dit betekent een absoluut record”, merkte Guillaume Cerutti, chief executive van het Britse veilinghuis, op.
- “Niet alleen Christie’s kon van een piekverkoop spreken; datzelfde geldt ook voor de kunstmarkt. Ondanks het moeilijke macroklimaat, blijven rijke mensen besteden. De cijfers tonen bovendien de veerkracht van de kunstmarkt.”
- Het recordjaar van Christie’s werd geholpen door de verkoop van de enorme collectie schilderijen en beeldhouwwerken van wijlen Paul Allen, mede-oprichter van Microsoft, die een recordbedrag van 1,5 miljard dollar (1,42 miljard euro) opbracht.
- Tot de duurst verkochte werken behoorde ‘Les Poseuses, Ensemble’ (1888) van Georges Seurat, voor een bedrag van 149,2 miljoen dollar.
- De verkochte collectie omvatte ook nog ‘La Montagne Sainte-Victoire’ (1890) van Paul Cézanne, dat voor een som van 137,8 miljoen dollar werd verkocht.
- Op de derde plaats volgde ‘Birch Forest’ (1903) van Gustav Klimt, waarvoor een bedrag van 104,6 miljoen dollar werd neergeteld.
- Voor de drie kunstenaars betekenden deze verkopen een absoluut record.
- Christie’s verkocht ook het werk ‘Shot Sage Blue Marilyn’ van Andy Warhol uit de nalatenschap van de Zwitserse kunsthandelaars Thomas en Doris Ammann.
- Er werd voor het schilderij een bedrag van 195 miljoen dollar betaald. Slechts een keer in de geschiedenis werd op een veiling voor een kunstwerk een hogere som betaald.
- Vijf jaar geleden werd het werk ‘Salvator Mundi’ van Leonardo da Vinci een som van 450 miljoen dollar betaald.
Sotheby’s: Bij het veilinghuis Sotheby’s, gevestigd in New York, werd een totale verkoop van 7,4 miljard pond gerealiseerd. Dat is de hoogste jaaromzet die het Amerikaanse veilinghuis ooit heeft opgetekend.
- “De vlucht naar kwaliteit leidde dit jaar tot een aanhoudende vraag naar meesterwerken met een blijvende waarde”, betoogde Charles Stewart, chief executive van Sotheby’s.
- “Dat geldt niet alleen voor gevestigde werken, maar ook voor nieuwe categorieën zoals klassieke auto’s of verzamelobjecten.”
- Een aanzienlijk deel van de verkopen die Sotheby’s realiseerde was afkomstig van de Macklowe-collectie, die uiteindelijk een bedrag van 246 miljoen dollar opleverde.
- De verzameling werd verkocht na de scheiding van vastgoedmagnaat Harry Macklowe van zijn vrouw Linda Burg.
- De verkoop van de collectie ging al vorig jaar van start en bracht in totaal 922 miljoen dollar op.
Phillips: Bij het veilinghuis Phillips, eveneens in New York gevestigd, werd een verkoop van 1,3 miljard pond gemeld. Dat betekende een stijging met 8 procent tegenover vorig jaar.
- Het hoogste bedrag werd geboekt bij de verkoop van een schilderij van Jean-Michel Basquiat, waarvoor een som van 85 miljoen dollar werd gehaald.
- Tegenover drie jaar geleden, voor de uitbraak van de coronapandemie, kon Phillips een omzetgroei met 32 procent melden.
- De Aziatische markt bracht, net zoals bij de andere veilinghuizen, minder op dan voordien was verhoopt.
(lb)