Grote kuis in de witwasmachine die kunsthandel heet

Deloitte schatte dat er in 2018 tussen de vier en zes miljard dollar aan kunst gestolen werd. Er is een enorme zwarte markt waar die werken verhandeld worden. De wetgeving tracht dit aan te pakken.

Waarom is dit belangrijk?

De kunstwereld was lang een sector waar grote cashbetalingen normaal waren en er geen meldingsplicht was voor verdachte transacties. Ideaal voor criminelen om hun obscure middelen wit te wassen. Dit is ook de wetgevende machten opgevallen. Met nieuwe wetten uit 2020 moest dit aangepakt worden.

Kat en muis

  • Vroeger keken misdadigers voor het witwassen van geld de kant op van het type bedrijven waar grote sommen contant geld gebruikelijk waren. Wanneer de regelgeving in een bepaalde sector werd aangescherpt, verhuisden de criminelen naar een andere sector.
  • In de jaren 90 gebeurde dit met de bankensector. Ook de diamantsector werd strengere regels opgelegd. Het was een kat-en-muisspel tussen regelgeving opstellen enerzijds, en de mazen van het net opzoeken anderzijds.
  • De kun
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Abonneer je nu op Business AM!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.