Markten:
Markten inladen...

VRIJDAG 07 AUG

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Europese industrie veert op, maar nog geen volledig herstel

Logo Business AM
Economie

14/07/2020 | Willem De Maeseneer | 3 min leestijd

Werknemers dragen een mondmasker in de Toyota-fabriek bij Valenciennes, Frankrijk. - EPA-EFE/SEBASTIEN COURDJI

In mei is de industriële productie in de eurozone met 12,4 procent aangegroeid. Zulke hoge cijfers zijn enkel te danken aan het feit dat mei een ‘heropeningsmaand’ was. Op jaarbasis was de industriële output in mei nog steeds zeer laag. Dat blijkt uit cijfers die Eurostat dinsdag vrijgaf.

Ondanks een maandelijkse stijging als gevolg van een versoepeling van de lockdownmaatregelen in mei, was de industriële productie in de eurozone in mei met 20,9 procent gedaald ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar.

De industrie herstelt dus veel langzamer van de coronashock dan de winkelstraat. Dat komt omdat Europese consumenten hun inkomen grotendeels konden behouden dankzij allerlei overheidsprogramma’s van tijdelijke werkloosheid. Gezinsuitgaven werden uitgesteld maar niet altijd geschrapt.

De industrie heeft te lijden onder een verzwakking in bestellingen, door de slechte economische vooruitzichten. Het zal tijd vragen eer de industriële vraag terug op een houdbaar niveau komt.

Toppers en floppers

De Italiaanse industriële motor ronkte het luidst in mei, met een stijging (op maandbasis) van 42 procent. Frankrijk en Spanje volgen met respectievelijk 20 en 15,1 procent.

Duitsland zag de productie groeien met iets minder dan 10 procent. Daarmee stonden de grootste economieën van de eurozone op een productieniveau van ongeveer een kwart minder dan dezelfde periode vorig jaar.

Aangezien de gemiddelde daling op jaarbasis 20,9 procent bedraagt, hebben de kleinere economische spelers de grote overtroffen wat betreft industriële veerkracht. De slechtste leerling van de klas was Slovakije, wiens industriële output nog steeds 33,4 procent lager lag dan een jaar geleden. Voor ons land waren er geen cijfers beschikbaar voor de maand mei.

De Europese industrie heeft dus dringend nood aan een heropleving van de vraag. Ondanks op het eerste zicht spectaculaire cijfers is er geen reden tot juichen.

Source: BusinessAM


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Yuval Harari

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen.’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

‘De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.’

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

‘Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.’

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

‘Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.’

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Logo Business AM

Business AM | Stocks