Economische klap nog dramatischer dan gevreesd

De economische terugval in Europa als gevolg van de coronacrisis is nog groter dan gedacht. De ene conjunctuurindicator na de andere laat een historisch diepterecord zien.

De vooruitzichten zijn slechter geworden doordat in veel Europese landen lockdowns worden verlengd, terwijl de hervatting van het openbare leven wellicht langzamer en geleidelijker zal verlopen dan eerder voorzien.

  • De activiteit in de privésector in de eurozone heeft een nieuwe duik genomen, tot een historisch laag niveau. Dat blijkt uit de ‘inkoopmanagersindex’ van het Britse onderzoeksbureau Markit. De index zakte in maart al tot 29,7 punten, wat lager was dan tijdens de financiële crisis. In april crashte de graadmeter verder naar 13,5 punten. ‘Veruit de grootste krimp van de economische activiteit die we ooit registreerden’, zeggen de verbouwereerde experts van Markit.
  • Het consumentenvertrouwen in Duitsland, de grootste economie van de eurozone, zal in mei omlaag duiken naar een historisch dieptepunt, voorspelt het marktonderzoeksbureau GfK. De index van het consumentenvertrouwen zal in mei op -23,4 punten belanden, zegt het bureau. De enige andere keer dat de index negatief was, was in het jaar 2003. Toen viel hij ten gevolge van de dotcom-crisis terug tot -5 punten.
  • In Frankrijk, een andere grote Europese economie, raakte donderdag bekend dat het ondernemersvertrouwen in april is teruggevallen tot de laagste stand sinds het begin van de metingen in 1980. Dat maakte het statistiekbureau Insee bekend.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20