Grootste techfonds ter wereld helemaal terug naar af

Het Vision Fund van het Japanse Softbank, bij de start drie jaar geleden het meest bejubelde beleggingsfonds in technologische start-ups, moet de kelk tot de bodem ledigen. Door de miskleunen bij beleggingen als Uber en WeWork is alle waardecreatie verdampt.

Dat blijkt uit de jongste tussenbalans die Softbank-CEO Masayoshi Son vrijgaf. Tegenover de 13,4 miljard dollar aan waardevermeerderingen bij 26 beleggingen staat een waardeverlies van 14,2 miljard dollar bij 47 investeringen. Dat komt netto neer op waardeverlies met 0,8 miljard dollar, waardoor de return van het fonds negatief is.

De rekening van het beroemde techfonds Vision Fund komt uit in het rood

Het Softbank Vision Fund haalde in het voorjaar van 2017 geld op bij topinvesteerders als Saoedi-Arabië en Apple en en stak 75 miljard dollar in 88 start-ups. Maar de hele portefeuille is vandaag minder waard, of ‘onder water’ in het jargon. Dat heeft vooral te maken met de desastreuze investeringen in twee bekende bedrijven, vervoersdienst Uber en kantoorplekspecialist WeWork.

Dat uit zich ook in de cijfers voor het boekjaar 2019. Vision Fund verloor vorig jaar 5,2 miljard dollar aan de koersdaling van Uber en 4,6 miljard dollar aan de crash van WeWork. Opgeteld is dat dus bijna 10 miljard dollar. Maar ook andere investeringen verloren waarde, waardoor het jaarverlies van het Vision Fund op een spectaculaire 17,7 miljard dollar uitkwam.

Exit Jack Ma

Softbank, het moederschip van het Vision Fund, kondigde eerder dit jaar aan om een groot aandelenpakket van de Chinese e-commercereus Alibaba te willen verkopen. Dat moet de putten die het Vision Fund veroorzaakt helpen dichten. De aangekondigde desinvestering leidt nu tot het vertrek van Alibaba-stichter Jack Ma, de stichter van e-commercereus Alibaba, uit de raad van bestuur van Softbank.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20