Grootste staking in jaren brengt Franse verkeer tot stilstand

Vanwege de staking bij spoormaatschappij SNCF en de Parijse openbaarvervoermaatschappij RATP is er donderdag in Frankrijk grote verkeershinder.

Verschillende vakbonden hadden opgeroepen tot het protest tegen de geplande pensioenhervorming. Ook in scholen, openbare diensten, ziekenhuizen en bij justitie wordt het werk neergelegd.

De pensioenhervorming maakt komaf met het grote aantal afzonderlijke systemen voor bepaalde beroepsgroepen. De 42 verschillende pensioenstelsels maken plaats voor één puntensysteem. Werknemers zullen ook langer moeten werken. De minimumleeftijd voor pensioen komt op 62 jaar.

Geen ticketverkoop

Vooral bij het spoorwegverkeer dreigen de protesten langer aan te houden. ‘Ik denk dat de beweging de komende dagen blijft duren’, zei Jean-Baptiste Djebbari, staatssecretaris van Transport, aan nieuwszender BFMTV. De ticketverkoop bij de Franse spoorwegen ligt alvast stil tot en met zondag.

De SNCF kondigde aan dat slechts een op de tien hogesnelheidstreinen zou rijden. Ook het treinverkeer van en naar België is sterk verstoord. Metro’s in de hoofdstad rijden aan een lagere frequentie of helemaal niet. Er zijn verschillende betogingen gepland, zeker 250 over het hele land.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20