Grootste marine ter wereld breidt verder uit: China laat derde vliegdekschip te water

Grootste marine ter wereld breidt verder uit: China laat derde vliegdekschip te water
De Fujian wordt te water gelaten (Foto: Twitter)

De grootste marine ter wereld heeft er een nieuwe telg bij. Op 17 juni werd de Fujian te water gelaten, het derde en grootste vliegdekschip van de Chinese vloot. Hiermee stuurt de Aziatische reus een krachtig signaal naar het Westen: met ons valt niet te sollen.

De Fujian, ook bekend als Type 003 (de twee andere Chinese vliegdekschepen, Liaoning en Shandong, zijn 001 en 002, red.), is het nieuwste van het nieuwste, en het grootste van het grootste. Het vliegdekschip wordt geschat op een lengte van zo’n 300 meter, ruwweg even lang als de Amerikaanse Gerald R. Ford-klasse vliegdekschepen. Op 17 juni werd het te water gelaten in de scheepswerf van Jiangnan, op het eiland Changxing nabij Shanghai.

De Fujian in aanbouw in een dok op de Jiangnan-scheepwerf (Screenshot: Google Maps)

Zeereus

In tegenstelling tot de Gerald R. Ford’s, worden de Chinese zeereuzen niet met een nucleaire krachtbron aangedreven. Ook voor de Fujian werd geopteerd voor een klassieke energieopwekking met diesel en gas, maar wel in combinatie met een geïntegreerde elektrische aandrijving (IEP): de energie die de klassieke krachtbron opwekt wordt omgezet naar elektriciteit, wat dan weer gebruikt wordt voor het aandrijven van de schroeven.

Het revolutionaire aan dit vliegdekschip is echter het design. De Liaoning werd gebouwd op de romp van het Russische vliegdekschip Varyag. Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie werd het vliegdekschip weer gestript, en werd de romp door Oekraïne verkocht aan China. De Shandong, die in 2017 te water werd gelaten, is dan weer een doorontwikkelde versie van de Liaoning. Voor de Fujian werd echter gestart met een wit blad, waardoor een heel deel van het schip volledig anders is dan de twee zusterschepen.

Slingeren

Zo is de Fujian het eerste Chinese vliegdekschip dat geen schans gebruikt om vliegtuigen de lucht in te slingeren, maar wel een CATOBAR-systeem aan boord heeft. De CATOBAR, afkorting voor catapult assisted take-off but arrested recovery, is een systeem waarmee vliegtuigen met een katapult worden gelanceerd. Net zoals de Amerikaanse Ford-klasse verkoos men EMALS, een systeem dat elektriciteit (opgewekt door het IEP-systeem van het schip) gebruikt om de vliegtuigen te lanceren. Dit systeem neemt minder plaats in beslag dan de met stoom aangedreven variant, en kan meer vliegtuigen op een kortere tijdspanne de lucht in schieten.

Het CATOBAR-systeem is niet enkel moderner dan de schansen van de Liaoning en Shandong, maar zorgt er ook voor dat het vliegdekschip zwaardere vliegtuigen (met een lagere stuwkracht-gewichtsverhouding) kan lanceren. Verwacht wordt dan ook dat de Fujian met de zwaardere Shenyang FC-31 (of J-31/J-35) gevechtsvliegtuigen zal opereren, het Chinese antwoord op de Amerikaanse F-35.

Met de lancering van het nieuwe vliegdekschip stuurt China een krachtig signaal aan het Westen. De PLAN (People’s Liberation Army Navy, de Chinese marine) was al qua aantal schepen de grootste ter wereld, maar telt veel minder grote vliegdekschepen, of kruisers dan de Amerikaanse concurrent. Met nu al een derde vliegdekschip, en een hoop extra oppervlakteschepen in aanbouw, lijkt het steeds aannemelijker dat China op een moment de Amerikaanse marine evenaart, of misschien zelfs overklast.

(jvdh)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.