Grootste kassaloze winkel ter wereld opent in Shanghai

Nooit meer aanschuiven aan de (zelfscan)kassa: in Shanghai is het voortaan realiteit. Het Amerikaanse techbedrijf AiFi heeft er de grootste kassaloze winkel ooit geopend. Alle aankopen worden automatisch geregistreerd via camera’s en computers.

De supermarkt binnenwandelen, producten in het mandje leggen en gewoon weer vertrekken: zo gaat het er in de 370 vierkante meter grote winkel in het Chinese Shanghai aan toe. Het Amerikaanse software- en techbedrijf AiFi zorgt ervoor dat klanten met camera’s, sensoren en AI worden gevolgd, waardoor achteraf vanzelf een digitale rekening wordt gemaakt die via een app wordt doorgestuurd. In totaal hangen er 200 camera’s om de 6.000 verschillende producten te kunnen registeren.

Anders dan Amazon Go

AiFi is zelf geen supermarktketen, wel een Amerikaans softwarebedrijf dat haar technologie verkoopt aan potentiële supermarkten. Zo werkten ze al samen met grote ketens als Ahold Delhaize en Carrefour, en werden ook in Nederland al proeven gedaan met software van AiFi bij Albert Heijn. Het bedrijf werkt dus anders dan Amazon Go, een kassaloze winkel die door Amazon zelf wordt uitgebaat. In plaats daarvan biedt het techbedrijf haar diensten aan geïnteresseerde partijen aan.

De supermarkt in Shanghai. Foto: AiFi

Afgelegen gebieden

AiFi werd opgericht in 2016 door Steve Gu en Ying Zheng, die beiden voorheen bij Apple en Google werkten. Volgens CEO Steven Gu heeft de pandemie het autonoom winkelen in een stroomversnelling geduwd, vertelt hij aan Business Insider. Met een kassaloze winkel vermijd je contact met winkelpersoneel en andere klanten, waarbij je in rijen dicht op elkaar staat aan te schuiven. Maar ook voor gebieden waar mensen ver weg wonen van een supermarkt kan het een oplossing zijn, klinkt het.

(tb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20