Albert Heijn test in Nederland kassa zonder scannen

De winkelketen Albert Heijn doet in het Nederlandse Delft een test met een kassa die berekent hoeveel u moet betalen met behulp van een camera en een weegschaal. Dat zegt het bedrijf aan de Nederlandse vaksite Distrifood.

Albert Heijn wil af van de traditionele kassa. In de toekomst is het zelfs de bedoeling om de menselijke factor helemaal te verwijderen. Daarvoor test het bedrijf vanaf dinsdag een concept in een Nederlandse winkel waarbij een camera aan de kassa de boodschappen in uw winkelmandje registreert en een weegschaal bepaalt hoeveel ze wegen. Daarna wordt berekend wat u moet betalen.

In principe moeten klanten dan ook niets meer scannen, maar in de eerste fase is dat nog niet het geval. ‘De nieuwe technologie draait in de achtergrond mee en wij maken de algoritmes’, zegt woordvoerster Anoesjka Aspeslagh aan Distrifood.

Wie ongerust is over zijn privacy, hoeft zich geen zorgen te maken. ‘De camera is alleen gericht op het boodschappenmandje’, klinkt het.

Amazon Go

Het concept gaat in de richting van wat de Amerikaanse winkelgroep Amazon doet in zijn Amazon Go-winkels. Daar wandelt u binnen, scant u de Amazon-app en wordt u voor de rest van uw bezoek gevolgd door camera’s die perfect weten wat u uit de rekken neemt. Bij het buitengaan rekent de app automatisch af via uw bankkaart die gekoppeld is aan de app.

Amazon Go bestaat voorlopig alleen nog maar in de VS, maar komt voor eind dit jaar naar Londen. Of er in België ook ooit winkels van Amazon Go komen, is niet geweten.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20