Grootste gevaar bij vliegtuigramp is nu de handbagage

In Mexico stortte dinsdag een passagiersvliegtuig van Aeromexico neer. Als bij wonder overleefden alle 103 passagiers de ramp. 

Nogmaals het bewijs dat zelfs zeer zware crashes kunnen worden overleefd dankzij de verbetering van de veiligheid in vliegtuigcabines.

Toch werd opnieuw duidelijk dat vele passagiers zich tijdens de evacuatie eerst nog om hun handbagage bekommeren. Dit soort gedrag kan dodelijke gevolgen hebben, maar volgens experts wordt er nog altijd te weinig gedaan om het aan te pakken. 

Handbagage vertraagt de evacuaties

Handbagage vertraagt de evacuaties. Niet enkel blokkeert handbagage de nooduitgangen, proberen ze te redden heeft ook een zelfversterkend negatief effect. Wanneer passagiers zien dat ze moeten aanschuiven om te worden geëvacueerd, denken ze vaak tijd te hebben om nog snel hun handbagage mee te pikken, wat op zijn beurt voor nieuwe vertragingen zorgt. Ook kan handbagage makkelijk de glijbanen beschadigen waarlangs de passagiers het vliegtuig moeten verlaten. Onderzoekers tonen zich daarom steeds meer bezorgd om deze evolutie en spreken zelfs van ‘een groot probleem’.

De Transportation Safety Board of Canada concludeerde in juli dat een evacuatie van een WestJet 737 in Toronto in januari werd vertraagd omdat passagiers hun handbagage ophaalden vooraleer ze uit het brandend vliegtuig vluchtten. 

Evacuatie Air France 358: 50% van de passagiers pakte eerst handbagage

Gelijkaardige situatie werd opgemerkt in 2005. Toen Air France-vlucht 358 tijdens hevig noodweer probeerde een landing te maken op het vliegveld van Toronto, vloog het toestel in brand nadat het van de landingsbaan was afgegleden. Tijdens de evacuatie pakte volgens de aanwezige stewardessen ongeveer 50% van de passagiers eerst zijn handbagage alvorens het vliegtuig te verlaten, hoewel de crewleden herhaaldelijk instructies hadden gegeven om dat niet te doen.

De Londense Royal Aeronautical Society publiceerde in april een onderzoek waarin 30 evacuaties werden bestudeerd. In hun slotconclusie vragen ze aan regelgevers om te onderzoeken of de laadruimtes boven de passagiersstoelen automatisch vergrendeld kunnen worden bij het opstijgen en bij het landen. “Passagiers tonen zich vaak meer bekommerd zijn om hun eigen bezittingen dan om hun leven en dat van anderen,” staat er te lezen.

We nemen steeds meer dure ‘spullen’ mee

Het probleem met handbagage is niet nieuw, maar is dankzij video’s die door passagiers met smartphones worden gemaakt tijdens evacuaties wel zichtbaarder geworden. Experts merken op dat we ook steeds meer waardevolle spullen in onze handbagage meenemen –  elektronica,  geneesmiddelen en andere ‘noodzakelijke items’. Het feit dat passagiers vaak voor handbagage moeten bijbetalen heeft het fenomeen enkel versterkt.

De meeste luchtvaartmaatschappijen vragen passagiers tijdens de veiligheidsbriefing die voor het opstijgen wordt gegeven om bij evacuatie hun handbagage achter te laten, maar ze zijn daartoe niet verplicht.

Ouders van kinderen scheiden op vliegtuig is uitstekend recept voor paniek

Een andere ernstig probleem bij snelle evacuaties is het gebruik om families tijdens de vlucht op te splitsen en over verschillende rijen te spreiden, omdat niet extra werd betaald om samen te kunnen zitten. Maar wanneer kinderen niet in dezelfde rij zitten, gaan ouders voordat ze gaan evacueren eerst in paniek hun kinderen zoeken, waardoor de evacuatie vaak wordt verstoord.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20