Grootste Europese biogasproducent vindt energiedoelstellingen EU onhaalbaar: “Zal beperkt zijn wat wij kunnen doen”

Grootste Europese biogasproducent vindt energiedoelstellingen EU onhaalbaar: “Zal beperkt zijn wat wij kunnen doen”
Biogasfabriek in de buurt van het Duitse Hannover — foto: Getty Images

Volgens Ole Hvelplund, CEO van het Deense biomethaanbedrijf Nature Energy, zal het jaren duren om de productie van biogas aanzienlijk op te voeren. Dat is langer dan de Europese Unie heeft voorzien in haar plannen om de afhankelijkheid van Russische energieproducten af te bouwen.

De EU wil dat de biogasproductie meer dan verdubbelt. Die productieverhoging moet tegen het einde van het jaar ongeveer 3 procent van het weggevallen Russische gas helpen compenseren. Concreet zou het om 3,5 miljard kubieke meter biogas gaan op een eventueel tekort van 101,5 miljard kubieke meter Russisch gas. Hvelplund zegt in de zakenkrant de Financial Times echter dat het minstens twee jaar duurt om vergunningen te verkrijgen en fabrieken te bouwen.

“De belangrijkste factor om meer productie op gang te krijgen is het bouwen van meer centrales. Dat doe je niet in de zomer. Daar is enige tijd voor nodig”, klinkt het. “Het zal geen verdubbeling zijn van bestaande fabrieken, want je hebt (te, red.) veel fysieke beperkingen. Op korte termijn tot de volgende winter zal het beperkt zijn wat wij kunnen doen.”

Wat zijn de precieze struikelblokken? “We moeten plaatsen vinden om deze fabrieken te bouwen, een snelle manier om vergunningen af te leveren, gemakkelijke toegang tot het gasnet, gemakkelijke toegang tot bioafval in een cirkel van 25 kilometer en een bodemprijs op gas (…) – dan zal dat veel investeringen in Europa ontsluiten”, voert de directievoorzitter aan.

Nature, dat vorig jaar 200 miljoen euro aan inkomsten genereerde, loopt voorop in de biogasindustrie. Maar de sector trekt ook steeds meer de aandacht van de energiemultinationals. Zo heeft Shell in september vorig jaar zijn eerste biomethaanfabriek in de VS opgestart.

Organisch afval

Biogas wordt gemaakt uit organisch afval: onder meer slib, tuinafval, groenten- en fruitresten en dierlijke restproducten zoals mest. Het gas wordt opgeleverd via “anaërobe vergisting”, een proces waarbij vergistingsbacteriën verteerbare delen van de biomassa afbreken in een zuurstofvrije omgeving. Dit wordt vervolgens gezuiverd tot biomethaan door er kooldioxide aan te onttrekken, en wordt dan toegevoegd aan het aardgasnetwerk.

Voorstanders zeggen dat de CO₂-uitstoot die bij de zuivering vrijkomt toch al op natuurlijke wijze zou zijn uitgestoten, en dat de technologie dus uitstoot bespaart die bij verbranding van aardgas zou zijn vrijgekomen.

Sommige wetenschappers hebben echter hun bedenkingen bij de groene geloofsbrieven ervan. Zo bleek uit een recente studie van het Londense Imperial College dat er bij de productie meer methaan lekt dan eerder werd gedacht. En laat CH4 nu net een veel krachtiger broeikasgas zijn dan CO₂ …

(evb)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.