Grootste bank van Europa haalt herstructurering die 35.000 banen kost uit diepvriezer

De Britse bank HSBC reanimeert een herstructureringsplan waarbij wereldwijd 35.000 banen verdwijnen. De reorganisatie werd in februari al aangekondigd, maar werd op de lange baan geschoven door de Covid-19-pandemie.

Sindsdien zit de winst van Europa’s grootste bank in een neerwaartse spiraal en de eigen projecties voorspellen nog meer economische turbulentie in de nabije toekomst.

Daarom zet HSBC het mes in een vijfde van zijn personeelsbestand. Bepaalde zakelijke activiteiten in Europa en in de VS worden afgestoten, de bank gaat zich concentreren op zijn Aziatische hartland.

Azië

De Franse consumententak van HSBC staat te koop. In zijn Amerikaanse tak gaat het de activa in zakenbankieren met bijna de helft verminderen en ongeveer 70 van zijn 229 vestigingen sluiten. De bank zet ook een stop op alle externe aanwervingen.

HSBC had de blik altijd al op Azië gericht. Traditioneel vertegenwoordigt die regio ongeveer 50 procent van de omzet en 90 procent van de winst van de Britse bank. Daardoor was het financiële bedrijf uiteraard zeer gevoelig voor de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten en de maatschappelijke onrust in Hongkong.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20