Dat ze in China hun bouwprojecten graag groots aanpakken was al langer bekend. Denk maar aan de grootste waterkrachtcentrale en dam ter wereld (de Driekloven-dam) of het zogenaamde ‘Vogelnest’, het Olympische stadion in Peking. Maar groots betekent voor de Chinezen blijkbaar ook hoog. Nagenoeg de helft van alle wolkenkrabbers die het voorbije jaar wereldwijd werden gebouwd, was meer dan de helft in China gesitueerd.
Uit een rapport van de Amerikaanse ‘Council on Tall Buildings and Urban Habitat’ blijkt dat vorig jaar 97 gebouwen werden opgetrokken die een grotere hoogte haalden dan 200 meter. China alleen bouwde liefst 58 wolkenkrabbers. De Wall Street Journal berekende dat de samenvoeging van al deze nieuwe wolkenkrabbers tot meer dan 13 kilometer hoogte zou reiken, even hoog als de meeste commerciële lijnvliegtuigen kunnen vliegen.
Ook het jaar voordien bouwde China al met de constructie van 36 projecten een recordaantal nieuwe wolkenkrabbers. De grootste bouwactiviteit werd het voorbije jaar opgetekend in Tianjin – de oostelijke zusterstad van Peking – waar zes nieuwe wolkenkrabbers werden opgetrokken.
Maar niet de hoogste
Hoewel China qua aantal nieuwe wolkenkrabbers de concurrentie ruimschoots achter zich laat, moet het land op het gebied van hoogte toch de Verenigde Staten laten voorgaan. Amerikaanse ontwikkelaars voltooiden vorig jaar immers de bouw van het One World Trade Center in New York.
Die wolkenkrabber, ook wel de Freedom Tower genoemd, kwam op de locatie van de WTC-torens die door de aanslagen van nine-eleven werden vernield. Met 541 meter laat de Freedom Tower de Wharf Times Squari, die vorig jaar in het Chinese Wuxi werd voltooid en tot een hoogte van 339 meter reikt, ver achter zich.
Het valt trouwens op dat veel wolkenkrabbers in China werden opgetrokken in kleine regionale steden, eerder dan in de grote metropolen. Daaruit concludeert de Council on Tall Buildings dat China waarschijnlijk nog jarenlang aan de top zal staan in de bouw van nieuwe wolkenkrabbers.
Wel mag volgens volgens de organisatie niet de verkeerde veronderstelling worden gemaakt dat al die megaconstructies een teken zijn dat de Chinese economie op zijn hoogtepunt is.
Gesubsidieerde bouwprojecten
“Vaak zijn de Chinese nationale en regionale regeringen de hoofdaandeelhouders in dit soort projecten,” aldus het rapport. “Men kan zich de vraag stellen of de regering hoge gebouwen subsidieert om bedrijven aan te trekken en als voorbereiding op een toekomstige groei van de bevolking of dat er sprake is van een organische groei die werd gestimuleerd door de bedrijven en bevolkingsgroei zelf.”
Overigens domineerde het gehele Aziatische continent vorig jaar de constructie van wolkenkrabbers. Meer dan 76 procent van de hoogbouwprojecten werden opgetrokken in China, de Arabische Emiraten, Qatar en de Filippijnen.
Volgend jaar zouden volgens planning in China meer dan honderd wolkenkrabbers moeten verrijzen. Eén daarvan is de Shanghai Tower, die met 632 meter het tweede hoogste gebouw van de wereld moet worden.