Groot-Brittannië pompt 30 miljoen in ontwikkeling van onbemande gevechtsdrones

Groot-Brittannië heeft een contract van 30 miljoen pond (33,7 miljoen euro) gesloten voor de ontwikkeling van een vloot nieuwe, onbemande gevechtsdrones. Premier Boris Johnson komt daarmee zijn belofte na om ‘een einde te maken aan het tijdperk van terugtrekking’ voor de Britse strijdkrachten.

De eerste onbemande gevechtsvliegtuigen in het Verenigd Koninkrijk zullen in Noord-Ierland ontwikkeld worden en moet op termijn gevechtsvliegtuigen zoals de Typhoon of de F-35 kunnen escorteren om vijandelijke doelwitten uit de lucht te schieten. 

Het Amerikaanse luchtvaartgroep Spirit AeroSystems haalde het contract binnen om tegen eind 2023 de eerste proefvluchten met de drone uit te voeren. Het bedrijf blies vorig jaar nog de overname van Asco, de Belgische specialist in vliegtuigonderdelen, af. 

Team Mosquito

Als het zogenoemde Team Mosquito-programma, waaraan ook de Britse afdeling van de Amerikaanse defensiegroep Northrop Grumman deelneemt, slaagt dan zouden de drones volgens de regering tegen het einde van het decennium kunnen worden ingezet. Het contract van drie jaar met het Britse ministerie van Defensie zal naar verwachting meer dan 100 jobs in Belfast opleveren. 

De nieuwe drone zal het eerste Britse onbemande vliegtuig zijn dat, gewapend met raketten en technologie voor elektronische oorlogsvoering, in staat is vijandelijke vliegtuigen neer te schieten en luchtdoelraketten te ontwijken. Daardoor zouden de piloten van de Britse Royal Air Force (RAF) de handen vrij krijgen om zich tot andere zaken te richten en kunnen ze minder risico’s nemen. 

‘Loyale wingman’

‘Autonome ‘loyale wingman’ vliegtuigen creëren de mogelijkheid om onze luchtmacht uit te breiden, te diversifiëren en snel te upgraden op een kosteneffectieve manier, nu en in de toekomst’, zei Richard Berthon van het ministerie van Defensie. 

Staatssecretaris Jeremy Quin voegde eraan toe: ‘Het project van 30 miljoen pond zal de ontwikkeling van de toekomstige luchtmacht van het Verenigd Koninkrijk versnellen door de levering van geavanceerde onbemande luchtvaartuigen, waardoor onze positie als wereldleider in opkomende technologieën behouden blijft’.

16,5 miljard pond

Afgelopen november zei premier Johnson dat hij de komende jaren fors meer wil uitgeven aan defensie omdat volgens hem de situatie in de wereld op dit moment gevaarlijker en competitiever is dan op enig moment sinds het einde van de Koude Oorlog.

‘Groot-Brittannië moet staan voor zijn geschiedenis en zijn bondgenoten’, zei hij. Daarvoor maakte de regering de komende vier jaar 16,5 miljard pond (bijna 18,5 miljard euro) extra vrij voor het leger.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20